11 dubna, 2006

Rusko nabírá sílu, paní Petruška moldánky

Dnes v novinách:

Jelcinův nástupce Vladimir Putin přistoupil ke své vládě velmi cílevědomě, a také velmi cílevědomě vládne.
· Docela dobře ví, jaké jsou ruské přednosti - především mohutné surovinové zdroje -, a na tom staví.
· Připlácl náhubek všem rozhodujícím médiím a oligarchům dal jasně a nesmlouvavě najevo, kdo je v Rusku pánem a kdo bude poslouchat.
· Na přelomu roku poslal také drsný vzkaz Evropě: nemyslete si, že to s ropou a zemním plynem budete mít v budoucnu jednoduché.
· Putin beze slov naznačil, že Evropu nepotřebuje zdaleka tolik, jako ona jeho: může přece své suroviny napříště prodávat do Číny.
· Putin prostě plní, co slíbil - vede Rusko k nové velikosti.
· A tentokrát to nemá být jako v osmnáctém a devatenáctém století velikost mastodonta, který je schopen Evropě imponovat jen svou rozlohou a údernou silou svých armád. Tentokrát hodlá najít důstojné místo v globálním uspořádání.
· Z tohoto hlediska působil dosti děsivě pohled na to, jak se český prezident s premiérem přetahovali, kdo si urve větší podíl času a pozornosti ruského vladaře.
Vůbec jim přitom nevadilo, že poměry v jeho zemi mají k demokratickým daleko.
· Jenže Rusko směřuje jinam, Rusko vůbec nechce být „jako my“.

Rusko znovu nabírá sílu
PRAHA 11. dubna 2006
Petruška Šustrová, Lidové Noviny
http://lidovky.zpravy.cz/rusko-znovu-nabira-silu-0wz-/ln_nazory.asp?c=A060411_085746_ln_nazory_hlm


Skoro celý svět jsme dokázali přinutit až k pláči ohněm a mečem, zpacifikovat, přizpůsobit obrazu a trhu svému. Ale stále jsou zde místa, která dosud nejsou pod naší kontrolou. A co horšího, jsou obrovská a bohatá na ropu a plyn. A co ještě horšího, myslí si tam, že my je potřebujeme víc než oni nás.
Tak ksakru, dělejte něco!!

Žádné komentáře: