20 dubna, 2006

Jak bojkotovat?

Dnes v Lidových novinách:

Když Hamas vládne a zároveň schvaluje teror, nemůže se divit bojkotu
· Nepřeklenutelný rozpor nemusel spočívat ani v -tom, že Hamas ani po volbách neuznal Izrael, neuznal dříve uzavřené dohody s ním, neodzbrojil militanty a místo míru prosazuje hudnu - příměří ve formě klidu zbraní do doby, než nějaká lepší konstelace umožní další boj a vítězství.
· I v takových podmínkách se dá koexistovat, jak ukázalo už rané soužití s Jásirem Arafatem. Ale ten v okamžiku, kdy získal moc nad samosprávou, alespoň formálně terorismus odsuzoval a nejprofláknutější teroristy nechával zavřít.
· Právě to je problém Hamasu, který odkazuje nuance zimní debaty o bojkotu do akademické sféry.
· Máme palestinskou samosprávu jako celek odříznout od finančních toků hned po volbách 25. ledna? (Po tom volaly tvrdé hlasy v Izraeli.)
· Máme tak učinit poté, co 18. února Hamas převzal legislativu? (Tak se nakonec zachoval Izrael a rozhodly se USA či Kanada.)
· Máme počkat na 28. březen, až se Hamas ujme vlády? (Pro tuto variantu se rozhodla Evropská unie.)
· Když samospráva uvítala pondělní útok, učinila za touto debatou konsenzuální tečku.
· S výjimkou humanitární pomoci bude prostě utrum.
· Mezi Amerikou a Evropou teď není zásadní rozdíl, což je dobrá zpráva sama o sobě.

Neplaťme zastánce vrahů

20. dubna 2006, Lidové noviny
Zdeněk Petráček


Hamas schvaluje teror, tak ať se nediví bojkotu. Zaslouží si to. Momentálně vládne a tak to je něco jako státní terorista. Ale sotva takový ten pravý. Ten opravdu pravý státní terorista není příštipkář, vede opravdové války. Třeba se příště Z. Petráček zamyslí i nad tím jak bojkotovat státní teroristy, když mají peněz habaděj, neboť jsou dobře živeni právě z výnosů státního terorismu už nejméně od dob ranného kolonialismu. Však taky v této branži odjakživa vládla tvrdá konkurence.

Žádné komentáře: