06 dubna, 2006

Pro nadhodnotu na žebrotu

Dnes v novinách:

Mladí Francouzi se nechali zhloupnout odboráři, kteří je zneužívají pro své mocenské cíle
· Když zaměstnavatel přijímá pracovníka, očekává, že výnos z jeho práce bude vyšší než jeho hrubá mzda včetně všech odvodů. Marxisté hovoří o nadhodnotě, ekonomové o mezním zisku.
· Vzhledem k vysoké daňové zátěži a obtížím při propouštění je dnes francouzská pracovní síla velmi drahá a riziková. Není proto divu, že se pozornost podniků soustřeďuje na přesun výroby na východ Evropy a do Číny. Lidská práce je též stále ve větší míře nahrazována kapitálem, protože počítače a průmyslové roboty nestávkují.
· Nízká míra zaměstnanosti je způsobena ochranou pracovního trhu. Ta zvláště postihuje znevýhodněné skupiny: čerstvé absolventy škol všech stupňů, národnostní menšiny a lidi v předdůchodovém věku. Nejhůře jsou na tom absolventi základních škol bez další kvalifikace, kteří zároveň patří k menšinám. Francouzská vláda se proto rozhodla pomoci mládeži tím, že odstraní jeden z důvodů, proč zaměstnavatelé tak neradi přijímají mladé lidi. Jenže jen menší část studentů si uvědomila, že jde o opatření v jejich prospěch, nikoli proti nim. Ostatní vyšli do ulic.
· Podpořily je silné francouzské odbory. Zde je nutné podotknout, že zájmy čerstvých absolventů jsou v protikladu k zájmům odborářů. Ti již svoji práci mají a je v jejich zájmu, aby jim mladí absolventi konkurovali co nejméně. Jakékoli uvolnění pracovního trhu mohou vnímat jako ohrožení svých sociálních jistot.
· Pokud odboráři obhájí své „jistoty“, půjde jen o dočasnou výhru -jen do té doby, než se jejich výrobní linka postěhuje do České republiky nebo do Asie.

Pro dobrotu na žebrotu
6. dubna 2006, Lidové noviny
Pavel Kohout, analytik PPF
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A060406_000059_ln_noviny_sko&klic=212554&mes=060406_0


Zaměstnavatel jak domácí, tak hlavně nadnárodně korporační očekává, že jeho nadhodnota bude tučná, jinak se taky může přesunout s výrobou do východní Evropy nebo do Číny, nebo může lidi nahradit kapitálem, který nestávkuje, jak správně formuluje vyhrůžku analytik PPF. Takže, vy tam dole, vy dosud zaměstnaní odboráři či nezaměstnaní studenti a pod., si hodně rychle vyříkejte mezi sebou jak se podělíte o to, co jsme vám ochotni ještě pustit, aby naše marxistická nadhodnota (ekonomové hovoří o mezním zisku) stála za to. A nás do vašich sporů u popelnic nepleťte, nechte si poradit vládou, ta je placená od toho, aby tyto nepříjemnosti za nás řešila, případně vás zpacifikovala. A taky věřte co vám říkají mediální šíbři. Například, že nepřítelem dosud zaměstnaných jsou nezaměstnaní a naopak; ne nadhodnota či systém v kterém to všechno probíhá.

Žádné komentáře: