25 dubna, 2006

Černé ovce

Dnes v Lidových novinách:

Americká ústřední zpravodajská služba (CIA) se vrací k tvrdé vnitřní disciplíně, kterou naposledy uplatňovala v 50. letech.
· Podle deníku The New York Times nasazuje nynější šéf CIA Porter Goss všechny páky, aby zastavil neřízené úniky informací, které agenturu nedávno opakovaně znemožnily.
· Při hledání viníka posledního velkého skandálu - prozrazení sítě tajných věznic CIA pro teroristy - nasadili vyšetřovatelé na podezřelé detektory lži.
· Detektorem lži byl při vyšetřování úniku informací testován dokonce i nezávislý generální inspektor CIA John Helgerson.
· Tříměsíční intenzivní vyšetřování nakonec přineslo ovoce a vyšetřovatelé našli zdroj úniků - dlouholetou přední analytičku Mary McCarthyovou. Ta do konce minulého týdne pracovala pod Helgersonem na úřadu generálního inspektora, který mimo jiné vyšetřoval i zapojení CIA do mučení vězňů v Iráku.
· Podle listu The Washington Post nebyl tak tvrdě potrestán za posledních několik desítek let žádný vysoce postavený zaměstnanec CIA.
· A logickou reakcí ředitele CIA Gosse byla přísnější kontrola informací vycházejících z agentury a od jejích nynějších i bývalých zaměstnanců.
· „Vysloveně se vrací postoj z 50. let: Co se děje v CIA, zůstane v CIA,“ tvrdí Mark Zaid, jenž několik bývalých pracovníků agentury zastupuje.
· Otázkou je, proč se McCarthyová obrátila na novináře a tajné informace jim prozradila, když moc dobře věděla, jak riskuje. Byla totiž jednou z velmi omezeného okruhu lidí, kteří měli ke skandálním informacím přístup.

Šéfové CIA se zpovídali na detektoru lži
25. dubna 2006, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍK


Síť tajných věznic, zapojení CIA do mučení vězňů v Iráku... No prosím, řekněme, že není dvakrát čím se chlubit. Ale obrátit se na novináře, prozradit to, být neloyální, to už je silná káva. Jak je vidět, i v tak seriózní a vážené instituci jakou je CIA se mohou najít vnitřně nedisciplinované černé ovce, které ať se nediví, budou-li potrestány. Kdyby nebyly, mohl by to zase někdo prásknout.

Žádné komentáře: