12 dubna, 2006

Nechceme tu pomoc zadarmo

Dnes V Lidových novinách:

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda v televizi upozornil na trvající asymetrický režim v udělování víz mezi námi a Spojenými státy
· Neochota americké vlády řešit vízovou asymetrii představuje reálný, trvající problém.
· Ale bubnování v českých médiích nikoho v USA k činům neprobudí.
· Američané říkají, že i my používáme „dvojí metr“ vůči státům na východě.
· Ukrajinci, Srbové a Bosňáci sice potřebují pro cestu k nám vízum, ale nemusí za něj platit. Naopak naši žadatelé o vízum do USA platí 100 dolarů.
· Tento „vízový byznys“ vynáší americké vládě v případě Česka asi čtyři miliony dolarů ročně. Budeme-li počítat Poláky, Čechy, Slováky a Maďary dohromady, dosahuje roční zisk až 40 milionů dolarů. To je suma, která -vynásobíme-li ji posledními patnácti lety - překračuje americkou pomoc střední Evropě na transformaci její ekonomiky.

Americká víza? Pomůže jen naše cílevědomost
12. dubna 2006, Lidové noviny
ALEXANDR VONDRA, bývalý náměstek ministra zahraničí, předseda České euroatlantické rady a bývalý náměstek MZV


Pokud dostáváme pomoc od Spojených států na transformaci naší ekonomiky, jak se o tom zmiňuje A.Vondra, je to výrazem ekonomické šlechetnosti našeho spojence a bratra. Americká vláda si na ni ovšem musí nejprve vydělat a činí tak vybíráním 100 dolarů od každého zájemce o vízum do Spojených států. Připusťme, že by se americká pomoc na naši transformaci měla zvýšit, když to přeženu, o 50%. V tom případě bychom museli za vízum platit aspoň 200 dolarů, tj. o 100% víc, neboť ani bohaté Spojené státy si nemohou dovolit pomáhat, aniž by na tom samy vydělaly, neboť jejich ekonomika tržního hospodářství se musí řídit demokratickými zákony maximálního zisku.
Chápu bolest a žal např. chudé hladovějící Afriky, která rozhodně není tak bohatá, aby si mohla potřebnou hospodářskou pomoc Spojených států a jejích západně civilizovaných spojenců zaplatit.

Žádné komentáře: