30 dubna, 2006

Hospoda U Žháře

Dnes v Lidových novinách:

Ve sporu o íránský jaderný program jsou na tahu USA
· Z drsného výroku íránského prezidenta Ahmadínežáda, že „íránskému lidu“ nestojí nějaká rezoluce OSN ani za to, aby si odplivl, běží mráz po zádech. Tím spíš, že řeč je o hrozivých plánech ajatolláhů na vybudování jaderného arzenálu.
· Přes svou dramatičnost je ale eskalace napětí ve vztazích Iránu se světem naštěstí zatím spíše jen testem. Zkouškou nervů a politické předvídavosti.
· Západ, především Evropané, si vedou dobře. Vědí, že nastal čas přitlačit, ale tak, aby kolem sebe nezačali Íránci v sebezáchovné reakci kopat.
· Míč tak je především na americkém hřišti, byť zástupce USA John Bolton tvrdí opak. Pokud se bude Washington i nadále vyhýbat přímým jednáním s Teheránem, ničemu nepomůže.
· Nezbývá než doufat, že (zatím jen virtuální) kolt sankcí OSN dodá Američanům ten správný pocit, že mají vše pod kontrolou.

Zkouška nervů
29. dubna 2006, Lidové noviny
Pavel Máša


Je zvláštní, že ve sporu o jaderný program hrají hlavní roli USA, které zatím jako jediné na světě použily atomové zbraně k promyšlenému útoku, jehož výsledkem byly desetitisíce civilních obětí.
Je to jako kdyby místní žhář v obci Nový svět rozhodoval o tom kdo si smí pořídit sirky či zapalovač. Pan Irán by si rád zapálil fajfku a paní Iránová uvařila oběd. Jenže pan Žhář s partou svých kompliců jim brání ve vstupu do konzumu. Na co jiného by Iránovi potřebovali vymoženost jako jsou sirky nebo zapalovač než aby zapálili hospodu pana Žháře nebo domy jeho druhů. Ať vystačí se studenou stravou nebo nechť si zajdou na oběd do jediného místního restauračního zařízení.

Žádné komentáře: