25 dubna, 2006

Dobrý terorismus

Dnes v Britských listech:

Zbraně hromadného ničení jsou po celém Iráku. A jak hlásí iráčtí lékaři, u mnoha z nich se díky tomu rozvine rakovina.
· Zbraní hromadného ničení, o kterých je řeč, je ochuzený uran (DU).
· "Ochuzený uran má poločas rozpadu 4,7 miliard let - to znamená, že tisíce na tisíce iráckých dětí budou desítky tisíc let, které přijdou, trpět. Tak tomuhle já říkám terorismus," říká Dr. Ahmad Hardan.
· Jako zvláštní vědecký poradce Mezinárodní zdravotnické organizace, OSN a Iráckého ministerstva zdraví, Dr. Hardan byl člověkem, který dokumentoval následky použití ochuzeného uranu v Iráku mezi lety 1991 a 2002. Americké jednotky připouštějí, že použily nejméně 300 tun střeliva s ochuzeným uranem ve Válce v Zálivu I. a až šestkrát tolik během Operace Irácká Svoboda.
· Dr. Jawad Al-Ali studoval v Británii a je šéfem onkologického oddělení v Saddamově fakultní nemocnici v Basře. V jeho rodině je v současném okamžiku devět lidí s rakovinou. Nejsou sami. Na konferenci v Japonsku v roce 2004 k tomu uvedl:
· "V Basře dochází ke dvěma zvláštním fenoménům, které jsem nikdy nezažil. Tím prvním je dvojitá či trojitá rakovina u jednoho pacienta.
· Tím druhým fenoménem je hromadění se rakoviny v rodinách.
· "Děti jsou obzvlášť citlivé na otravu ochuzeným uranem (DU).
· Rakovina kostí a leukémie je postihovaly nejvíce, nicméně nyní již běžná i rakovina lymfatických žláz, která se může vyvinout kdekoliv v těle. Ta se dříve objevovala u dětí před 12. rokem věku velmi zřídka."
· V jedné fázi po válce hlásila nemocnice v Basře více jak 600 dětí denně se symptomy nemoci z ozáření.

Celé tisíce let budou díky munici "spojenců" v Iráku umírat děti na rakovinu - tomu říkám terorismus!
Článek Douglase Westermana shrnul Michal Rusek:
Britské listy 25.4.2006


Je-li opravdu pobyt v pomalu se rozpadajícím ochuzeném uranu zdraví tak škodlivý, nemusí to mít jen temné stránky. Může to například uspíšit preventivní odchod okupačních spojenců z Iráku (bude jich třeba v Iránu). Postačí, když protektorátní vládu bude usměrňovat jediný - dnes řekněme imperiální protektor - v ochranném oděvu. Zatím nepronikly zprávy o tom, že by ochuzený uran znehodnocoval ropu, takže původní účel demokratizační mise by neměl být ohrožen. Za daných okolností je také dobře, že tisícileté kulturní poklady Iráku po okupaci zmizely ze zamořeného prostoru, pravděpodobně do bezpečných rezidencí soukromých sběratelů či muzeí, daleko od míst původního uložení.
Umřou nějaké děti...ale je vidět, že terorismus, zmíněný D.Westermanem, nemusí být jenom zlý, nýbrž i docela užitečný.

Žádné komentáře: