26 dubna, 2006

Reformy pro tuto zemi

Dnes v Lidových novinách:

Premiér včera oslavil jeden rok ve funkci tím, že se bez rozpaků pochválil.
· Má opravdu na co být hrdý, jeho vláda si vede ve srovnání se dvěma předchozími, vedenými sociálnědemokratickými premiéry, opravdu nejlépe, názorové frakce ve straně jsou umlčeny a průzkumy veřejného mínění ukazují meziroční vzestup ČSSD.
· Jiří Paroubek, hodnocený coby buldozer s computerovým mozkem, poskytl voličům, kteří hledají silného levicového vůdce, to, co žádali.
· Poté co urovnal vztahy ve straně a „vynašel“ v parlamentu hlasovací většinu s KSČM, přestala vládní koalice de facto existovat.
· Ve vládě „partnery“ přehlasuje a v parlamentu má ČSSD s KSČM pohodlnou většinu.
· Jiří Paroubek tedy vládne tak úspěšně i proto, že zbývající koaliční partneři si nechají líbit všechno, ve jménu „zabránění ještě horšímu“.
· Do budoucna politika Jiřího Paroubka nenabízí nic víc a nic méně než absenci jakékoli změny, dokud to půjde.
· Až tahle politika narazí, třeba na ekonomické možnosti státu, nikdo neví, co od něj máme čekat.
· Pro stranu je patrně ideálním lídrem, slibuje udržet ji u moci co nejdéle. Pro zemi, která nutně potřebuje reformy, je jeho přínos sporný.

Zručný aparátčík
26. dubna 2006, Lidové noviny
Martin Zvěřina


Ekonomické možnosti státu, to je zřejmě to málo, co zbude když se napakují zahraniční korporace, a naše vlastní příjmová elita.
Z těch zbývajících ekonomických možností státu je třeba zajistit některé obecně potřebné záležitosti.
Aby ještě něco zbylo, z čehož by bylo možno přilepšit těm dole, i uprostřed, o to usiluje aparátčik Paroubek a levice.
Ovšem pokud ještě něco zbývá, nač to cpát těm dole a uprostřed, vždyť horní elity naše i cizí by z toho mohly být ještě elitnější. Tak soudí M.Zvěřina a pravice, a hrubě se jim nelíbí „koalice ČSSD-KSČM“ která má sílu pravici přehlasovat. Chce to nutně změnu pro tuto zemi, reformy, slyšíte vy voliči tam dole a uprostřed?

Žádné komentáře: