26 dubna, 2006

Poučení z předvolebního vývoje

Dnes v Lidových novinách:

Už bezmála sedmnáct let se vyrovnáváme s minulostí, a pořád s ní nějak nejsme vyrovnáni.
· Mnozí z těch, co škodili nebo jen určitý čas naivně věřili myšlence komunistického ráje, zarytě mlčí, jsou-li dotázáni.
· Dlouho se zdálo, že premiér Paroubek patří mezi ty, kteří vztah k minulosti nijak řešit nemusí. Nyní je zřejmé, že i on kdysi naivně uvěřil. Nebo aspoň dělal, že věří. Hrál divadlo.
· Co by bylo na tom, že někdy před třiceti lety otiskl stranický bulletin Československé strany socialistické článek, ve kterém se tehdejší mladík Jiří Paroubek vyznává z lásky k vítěznému únoru.
· Co na tom, že mladému socialistovi byly „ideje Února živou výzvou“. Co na tom, že podle bratra Paroubka byla v únoru 1948 „s konečnou platností rozhodnuta otázka politické moci a došlo k likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky“.
· Mýliti se je lidské. Kdyby chlapsky řekl, jak to tenkrát bylo, neztratil by glanc. On se však kroutí a zatlouká. Pochybuje, že taková slova někdy vypustil z úst.
· Je možné, že teď premiér spustí písničku o hanebném předvolebním útoku na svou osobu. I kdyby tomu tak bylo, na podstatě věci to vůbec nic nemění.

Zatloukání
Lidové Noviny 26. dubna 2006
Bob Fliedr


Už dnes vidím co asi bude možno číst v českých novinách za takových 50-60 let: Už sedmnáct let se vyrovnáváme s kapitalistickou minulostí a pořád s ní nejsme nějak vyrovnáni.
Hanbou se propadám při pomyšlení, že se jednou dočtu jak jsem se vyznával z lásky k vítěznému listopadu, kdy s konečnou platností (!) byla rozhodnuta otázka politické moci a došlo k likvidaci exponentů komunismu v politickém životě republiky. Ale mýlit se je lidské. Jako chlap se přiznám k nadšení které mne zalilo při vstupu naší země do NATO, jak jsem schvaloval zločinné agrese do Jugoslavie, Iráku, Iránu, Venezuely, Urundi-Burundi atd., až po ten neslavný konec se Severní Koreou. S obdivem jsem shlížel k našemu milovanému vůdci, dnes válečnému zločinci Bushovi. Přiznám se bez vytáček k slovům která jsem tehdy vypouštěl z úst a kritiku nebudu považovat za předvolební útok na svou osobu. Tak slibuji.

Žádné komentáře: