04 dubna, 2006

Roztodivné formy kolonialismu

Dnes v tisku:

Případnou návštěvu USA předchází kolikrát ponižující procedura při získání víz.

· Občana potěší, když si jeho političtí představitelé pevně stojí za svým názorem a netočí se jako korouhvička
· Zářným příkladem budiž premiér Jiří Paroubek. Při návštěvě na americkém velvyslanectví si posvítil na proceduru udílení víz českým občanům a aspoň slovně klepl pyšné Američany přes prsty.
· Ambasador Cabaniss si musel vyslechnout „zdrcující kritiku" - ujištění, že se žádné zpřísnění kontroly pohybu Američanů po Česku nechystá, protože by to mohlo poškodit hospodářské zájmy naší země.
· … i Paroubkovi došlo, co vědí snad všichni: americká víza se nám nemusejí líbit, ale žádná byrokratická obstrukce je nezruší

Zpátky do řady!
PRAHA 4. dubna 2006
Tomáš Jeník, Lidové Noviny
http://lidovky.zpravy.cz/ln_nazory.asp?r=ln_nazory&c=A060404_093224_ln_nazory_bat


Premiér Paroubek se zbytečně ztrapňuje tím, že zajde ke kolonizátorovi světa, vysvětlí mu absurdnost nerovnosti vztahů dvou "rovnoprávných" zemí, ten to okamžitě pochopí, a zruší víza s výkřikem: "Of kórs, mistr premiér, to jste měl říct dávno, že vás něco trápí, nou problem!" Místo vítězoslavného odchodu z ambasády se pan premiér odplíží jako ten zpráskaný pes, a v tom tranzu ještě úředníka ujišťuje, že žádnou odvetu nechystá, to ne, že každý dolar od amerického turisty je nám dobrý. Ani tohle nemusel říkat, kolonizátor to dobře ví sám.

Žádné komentáře: