07 května, 2008

Írán jako vedlejšák

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Včera odpoledne dostal Dmitrij Medveděv od předsedy ruské Ústřední volební komise Vladimira Čurova úřední potvrzení, že byl v březnových volbách zvolen novým prezidentem Ruské federace.
  • Stalo se tak na den přesně jako před čtyřmi roky v případě Vladimira Putina.
  • Stejně tak bude do puntíku stejný dnešní ceremoniál předávání moci, který půjde v tradicích předchozích aktů z roku 2004 a především roku 2000, kdy Putin přebíral moc od Borise Jelcina.
  • O co méně Putinovi i Medveděvovi záleželo na demokratičnosti prezidentských voleb, o to více si podle ruských novinářů dosluhující prezident a jeho následník dávají záležet na každém detailu a jednoznačné ústavnosti aktu předání moci.
  • Pozorovatelé a kremlologové se neshodují, zda dneškem začíná „Medveděvova éra“.
  • Nebo zda jen sledujeme „Putinovu metamorfózu“, který přejde z prezidentského postu na premiérský, ale moc si ponechá ve svých rukou
  • Ale i kdyby Medveděv vládnul sám, kurs Ruska se příliš nezmění.
  • I svobodomyslnější Medveděv věří v mocný stát, který by se měl postarat o obyčejné Rusy a přes státem kontrolované firmy přerozdělit bohatství z ropy a zemního plynu.
Předání moci Medveděvovi a la Putin
Lidové noviny, 7. května 2008
LUBOŠ PALATA

Tady L.Palata názorně ukázal, jaká je Rusko neřízená střela a jak je nutno mít se před ním na pozoru. A to se nezmění ani za Medveděva. I on věří v mocný stát, který by se měl postarat o obyčejné Rusy a přes státem kontrolované firmy přerozdělovat bohatství z ropy a zemního plynu, jak upozorňuje L.Palata. Je to zcela nepochopitelné, tihle Putinovci by snad chtěli, aby všichni Rusové, i ti obyčejní, měli něco z ropného bohatství, které v sobě skrývá jejich širá Rus. A to na úkor přebohatých ruských oligarchů. A hlavně na úkor korporací svobodného západního světa, kterým při takovýchto ruských režimech unikají miliardové zisky, které by neunikaly, kdyby bylo možno mohutné Rusko zpacifikovat klasickými násilnými demokratickými koloniálními metodami, jako jiné části světa.

Doufejme, že všichni ti, kteří jsou proti radaru konečně pochopí, že na tuto neřízenou střelu je nutno v Polsku nastavit střely řízené, a to radarem z Brd. Ten Írán, pokud přežije připravovaný útok, stačí hlídat jako vedlejšák.