29 května, 2008

Nechci tu bezplatnost zadarmo

Dnes v Lidových novinách:

Ústavní soud těsnou většinou odmítl návrh opozice, aby byly zrušeny poplatky ve zdravotnictví
  • z odůvodnění nálezu Ústavního soudu
  • Zákonem zavedené poplatky, jak vyplynulo i z provedeného dokazování, regulují přístup k zdravotní péči hrazené z veřejného pojištění, čímž zamezují jejímu nadužívání; to v důsledcích zvyšuje procento pravděpodobnosti, že se zdravotnická péče dostane opravdu těm skutečně nemocným.
Soud: U lékaře se bude platit dál
Lidové noviny, 29. května 2008
ADÉLA ČABANOVÁ, MILOŠ ŠENKÝŘ

Něco tak odporného, jako to co zde Lidové noviny vydávají za odůvodnění nálezu ústavního soudu, jsem už dávno nečetl:

"Zákonem zavedené poplatky, jak vyplynulo i z provedeného dokazování, regulují přístup k zdravotní péči hrazené z veřejného pojištění, čímž zamezují jejímu nadužívání..." Neboli zamezují přístup k BEZPLATNÉ zdravotní péči, těmi, kteří si tu bezplatnou péči nemohou dovolit - nemají na poplatky. "...v důsledcích zvyšuje procento pravděpodobnosti, že se zdravotnická péče dostane opravdu těm skutečně nemocným." Neboli předpokládá se, že nemajetní skutečně nemocní nejsou, nemoc jen předstírají. Skutečně nemocným je ten, kdo poplatek zaplatit může.

Nejsem vzděláním právník, ale slyšel jsem, že neznalost zákona neomlouvá. Proto zde prohlašuji že ústavními soudci neopovrhuji, přinejmenším ne těmi z nich, kteří neopovrhli ústavou.

Žádné komentáře: