22 května, 2008

Pozor na dobré kamarády

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Vláda včera oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech.
  • Jedná se o první ze dvou smluv, o kterých česká vláda s Američany vyjednává. Tato smlouva řeší například umístění radaru.
  • Zabývá se také tím, kdo přesně tu bude velet, kdo bude zodpovědný za ochranu životního prostředí, ale i tím, kolik přesně bude na základně vojáků.
  • Již dříve se objevila informace, že smlouva zaručí Čechům přednostní ochranu před možným raketovým útokem.
  • Česká republika by měla přednost před ostatními zeměmi v případě, že by útočilo několik raket najednou.
Vláda odsouhlasila smlouvu o radaru
22. května 2008
lds, čtk

Česká vláda dovolí USA postavit si u nás radar. Ten údajně technicky nemůže ochránit území na kterém stojí, ale mohl by být výbornou zahraničně zaštítěnou ochranou proti Paroubkovi. Jen by bylo dobře, aby koaliční partneři vzali v úvahu, že z minulosti jsou příklady, že USA se zřekly loutkového spojence, když přestal být užitečný. Příkladem může být svého času Mossaddek v Íránu. Když byl odstaven od moci, odmítli mu Američané dokonce politický azyl i léčbu na svých klinikách. Takové postupy vzbudily v muslimském světě "smrtící kombinaci pocitů" vůči USA: nenávist (podpora "loutek" a tyranů) a opovržení (chladná a pragmatická zrada letitých spojenců).

Čtu si o tom v Lidovkách z 25. srpna 2007: "Proč muslimové nenávidí Ameriku"
http://www.lidovky.cz/proc-muslimove-nenavidi-ameriku-do0-/ln_noviny.asp?c=A070825_000096_ln_noviny_sko&klic=221072&mes=070825_0

Žádné komentáře: