17 května, 2008

Dnešní svět se musí bát víc destruktivní povahy západních hodnot než nukleárních zbraní v rukou muslimů

Dnes v Lidových novinách:

Skupina vědců poslala tento týden ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi dopis, ve kterém ho upozorňuje, že případná výstavba radarové základny v Brdech může způsobit smrt vzácných živočichů.
  • Vědci píší, že doufají, že ministru Bursíkovi i dalším poslancům jeho strany „poskytnuté informace pomohou při jednom z nejdůležitějších rozhodnutí politické kariéry, při hlasování, které bude do značné míry rozhodovat o životech nás všech“.
  • Při vší úctě k raku kamenáčovi a dalším není jasné, proč by zrovna jejich případné ohrožení mělo činit hlasování o radaru „nejdůležitějším rozhodnutím politické kariéry“.
  • Signatáři dopisu jsou zkrátka odpůrci radaru z ideologických důvodů.
  • Nic proti tomu, každý má právo si takový názor učinit.
  • Já ... nemám problém odpovědět, že ideologicky s radarem souhlasím.
  • Pokud se západní civilizací sdílíme stejné hodnoty a chceme sdílet i budoucnost, měli bychom s ní také sdílet rizika.
  • To je můj názor, chcete-li dojem.
  • Ale dovedu si představit, že pokud bude publikována pro mě relevantní studie poukazující na zdravotní či ekologická rizika radarové základny, tak svůj názor změním.
  • Jen se tak zatím nestalo.
Radarem proti mihuli
Lidové noviny, 17. května 2008
Miloš Čermák

Pokud se západní civilizací sdílíme stejné hodnoty a chceme sdílet i budoucnost, měli bychom s ní také sdílet rizika, věří M.Čermák a je pro radar. Jaké hodnoty má na mysli?

V minulosti Západu je plno monarchií, diktatur a tyranií, export genocidy skrz kolonialismus. Západ má silnou militaristickou tradici přepadávání "divochů", eliminace méně vyvinutých lidí čtyř kontinentů jako součást civilizační mise. Tradice koloniální genocidy připravila půdu pro největší západní zločin, průmyslové vyhlazení šesti milionů židů. Podle nacistů to byli semitští vetřelci do árijského západu. Západní tradice nerespektu k jiným kulturám a zacházení s jinými jako podlidmi ještě nevymizela. Třicet let po debaklu ve Vietnamu, Kambodži a My Lai mrtvola západního kolonialismu s americkými neokonzervativci vstává z mělkého hrobu, viz masakry iráčanů ve Faluži, mučení vězňů v Abu Ghrabi... Politika Bushovy administratrivy je čítankovým příkladem marné snahy implantovat hodnoty a vznešené ideje, jako je demokracie, hlavněmi pušek, místo příkladem a dialogem.

Nemám problém odpovědět, že s radarem, který má bránit tyto západní hodnoty, nesouhlasím.

Citováno z: A lesson in humility for the smug West (http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article2651452.ecehttp://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article2651452.ece ) The West to the World: Accept Our Values or Die ( http://www.alternet.org/audits/77373/ )

Žádné komentáře: