26 května, 2008

Haf, haf publicistika

Dnes v Lidových novinách:

Medveděvova cesta do Pekingu ukázala, že ruská hra čínskou kartou sahá na dno možností.
  • Politický kapitál, který chtěl nový ruský prezident Dmitrij Medveděv vytlouci ze své vůbec první zahraniční cesty, se dá shrnout do formulace, že Rusko zavede nové pořádky na celém světě -za pomoci Číny.
  • „Možná ne všem se líbí tento druh strategické spolupráce. My ale budeme tuto spolupráci všemi způsoby posilovat - ať se to někomu líbí, nebo ne," zněl zatím snad nejbojovnější vzkaz Medveděva, který vyslal právě z Pekingu západním partnerům obecně, Spojeným státům obzvlášť.
  • Ve společné deklaraci Medveděv a jeho čínský hostitel Chu Ťin-tchao sestavili inventář snad všeho, co pokládají za vážná provinění americké politiky.
  • Od rozšiřování NATO, budování protiraketové obrany a pokusů o rozšíření zbrojení do vesmíru přes „dvojí standardy" v přístupu k lidským právům a terorismu až po prohlubování globální ekonomické nerovnováhy ze strany vyspělých zemí.
  • Medveděv i Chu se omezili na zopakování starých frází o „rozhodující" úloze OSN. V duchu přístupů ještě z dob studené války si namlouvali země třetího světa a rétoricky hájili zájmy států Jihu na postupném vyrovnání jejich ekonomické úrovně s vyspělým Severem.
  • Medveděvova iniciační zahraniční cesta tak tvoří zvláštní protiklad k počátečnímu přístupu jeho předchůdce a mentora Vladimira Putina.
  • Plně se potvrdilo očekávání mnohaletého ruského velvyslance v Pekingu Igora Rogačeva, že si nový prezident bude počínat jako příslušník stejné „filozofickopolitické" rodiny, k níž patří jeho předchůdce.
  • Však se také Medveděv neopomněl pochválit za „naprostý úspěch" své cesty, který spočívá právě v „uchování dědictví" rusko-čínských vztahů.
  • Medveděv si ale po všech ohňostrojích ruských nadějí nakonec odváží nemastné neslané přísliby.
Let k jižním pirátům
Lidové noviny, 26. května 2008
Pavel Máša

Medveděv se vydal nesprávným směrem, a hned jak na povel mediální šíbři začnou chrlit přes plot nenávist jako zběsilí.

Rusko prý zavede nové pořádky na celém světě za pomoci Číny. No, někdo by to měl udělat. Copak se svět nechá zotročovat, znásilňovat a okrádat donekonečna? Jestli se Rusko s Čínou v tom novém pořádku zvrtnou do podobného imperiálního gaunerství jako ta naše slavná západní civilizace, bude to věčná škoda, ale za pokus to zřejmě stojí.

Žádné komentáře: