30 června, 2008

Příběh se šťastným koncem

Dnes v Lidových novinách:

Poslanec Petr Wolf – nejnovější z tzv. sociálnědemokratických přeběhlíků – se o víkendu postaral o velký skandál.
  • V neděli totiž nařkl předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, že ho během nedávné prezidentské volby vydíral.
  • Paroubek měl Wolfovi říct, že pokud nebude hlasovat pro tehdejšího kandidáta strany Jana Švejnara, zveřejní, že Wolfova společnost má problémy s udělenou dotací.
  • „Když se Jiří Paroubek dozvěděl, že se firma, ve které jsem působil, při čerpání dotace údajně dopustila rozpočtové nekázně, snažil se mě při prezidentské volbě vydírat tím, že pokud nepodpořím liberálního kandidáta, celou kauzu zveřejní," napsal Wolf v tiskovém prohlášení.
  • „Po mém odchodu z ČSSD se okamžitě tato kauza objevila v médiích.
  • Zveřejnění dokládá, že si mě vláda ODS v žádném případě nekoupila," dodal Wolf.
  • Paroubek Wolfovo nařčení odmítl. Wolfa označil za zrádce a lháře.
„Paroubek mě vydíral"
Lidové noviny, 30. června 2008
LUKÁŠ DOLANSKÝ

Tohle je povedená mediální taškařice. Wolf má problémy s udělenou dotací, ale za padoucha je tu Paroubek. Téma je to zajímavé a dalo by se jako literární fikce zpracovat i jinak. Třeba: Wolf má problémy s tou dotací a Paroubek mu vyčítá, že se to neslučuje se ctí sociálního demokrata, a že by se bez rozpočtové kázně možná raději ani neměl zůčastnit prezidentské volby, dokud to nedá do pořádku. Poctivý Wolf to cítí jako pohrůžku a v tom mu Topolánek mimo kamery nabídne azyl mezi u nich podobnými, co mají potíže s nějakými financemi, jako třeba pan Čunek. Wolf je rád, že mu Topolánek nevyhrožuje a ani si ho nechce koupit. A tak se zadarmo rozhodne, že se přidá svým hlasem ke koalici. Topolánek je taky rád, protože kdyby modrým vybouchl nějaký tlustý nebo zelený při hlasování, mohlo by to mít nedozírné následky pro instalaci radaru. Z vděčnosti spojí svůj osud premiéra s auditem Wolfových financí u renomované americké firmy, která audituje už Čunka pro Schwarzenberga. Americké proto, že jako taková má pochopitelně k potřebě bezproblémového schválení radaru blíž než nějaký postranní český soud. Zachráněna bude jak Schwarzenbergova tak i Topolánkova pozice ve vládě a nakonec i ti sociální demokraté budou rádi, že se zbavili poslance bez rozpočtové kázně.

Žádné komentáře: