29 června, 2008

Už nezbývá než obrana

Dnes v Lidových novinách:

Již jednou jsme připomněli, že Jiří Paroubek slíbil, že bude přesvědčovat své voliče o užitečnosti protiraketového štítu, pokud se ukáže, že rizika, před nimiž má chránit, vzrůstají (Dobře míněná rada, LN 4. 6.).
  • Co se od naší poslední rekapitulace změnilo?
  • V polovině června vyšlo najevo, že „jaderný bazar" otce pákistánské atomové bomby A. Q. Khana, jejž se podařilo rozprášit v roce 2003, disponoval plány mnohem modernější a kompaktnější bomby, než se dosud soudilo.
  • Mezi zákazníky mohl být i Írán.
  • O pár dnů později předal Javier Solana Íránu nejnovější diplomatický návrh.
  • Velmocem se „nepodařilo zlomit vůli íránského národa", reagoval prezident Ahmadínežád s tím, že obohacování uranu bude pokračovat.
  • Ještě loni v říjnu odhadoval předseda IAEA Mohamed el Baradej, že Írán potřebuje k získání bomby mezi třemi a osmi lety.
  • Minulou sobotu nečekaně prohlásil, že může stačit pouhý půlrok až rok. Nejvíce ho znepokojuje představa vojenského úderu na íránská jaderná zařízení.
  • Ten by prý proměnil Blízký východ v ohnivou kouli.
  • Když útok není řešením, co zbývá než obrana? Takhle to Paroubek vysvětlí Condoleezze Riceové při její pražské návštěvě.
Co zbývá? Obrana
Lidové noviny, 28. června 2008
Martin Weiss Lidové noviny

Když někomu na ulici potřebujeme vrazit jednu do zubů, není to bez rizika, a je dobře pomýšlet na obranný štít. Může to nastat třeba v případě, že si postižený nese plný kanistr s benzinem, kvůli kterému mu tu ránu dámel, neboť nám v autě dochází benzin.
Na podobné situace by se mohl hodit příklad obrany popsané A.G.Marshallem: State-Sponsored Terror: British and American Black Ops in Iraq
Trik spočívá v postupu: Spáchej teroristický útok, vyvolej tím teroristický útok, reaguj na teroristický útok, který jsi podnítil. USA a Britové atakovali Irák, což vyvolalo reakci frustrovaných napadených. Toho se pošetilci neměli dopustit. Spustili tak vlastně válku proti terorismu. Co mají Spojené státy a západ v dané situaci, kdy jim možná taky dochází benzin, dělat než se bránit? A tak je potřeba postavit ten štít a radar v Česku, neboť co kdyby Írán, neřkuli Rusko jako další na řadě byli schopni úšlechtilé západní obranné protiteroristické taktice čelit. To snad pochopí i Paroubek s tím svým sexymozkem.
Krom toho bude taky pro nás všechny výhodnější, když z hlediska vyššího principu obrany USA a Západu se Rusové budou zastřelovat na Brdy a Prahu, a ne rovnou na naši společnou, oblíbenou centrálu ve Washingtonu.

Žádné komentáře: