16 června, 2008

Bez použití rozumu

Dnes v Lidových novinách:

Nemám ani špetku radosti z irského referenda o Lisabonské smlouvě.
  • A doslova odporné je radostné hýkání občanských demokratů „zaplaťpánbůh, je to z krku, Irové to udělali za nás".
  • Nejdřív dokument „dali k soudu", konkrétně k soudu ústavnímu, a teď jásají nad tím, že dalšího ratifikačního procesu není třeba, protože ho fakticky zatrhli irští voliči.
  • Fascinující je argumentace Václava Klause, kterou po něm přičinlivě odpapouškoval Přemysl Sobotka v roli předsedy senátu (prosím pana editora, aby mi název této instituce neopravoval na velké „S", tato instituce si nezaslouží nic velkého, ani to písmeno na začátku).
  • Lisabonská smlouva je prý výsledek snah „evropských politických elit".
  • Je to strašné a pokořující, že dva z nejvyšších ústavních činitelů státu se k něčemu tak odpuzujícímu jako je dmychání nenávisti k elitě propůjčují.
  • Že prý jde o vítězství rozumu.
  • Můj ty smutku a zármutku, o jakém rozumu to Václav Klaus mluví?
  • Bylo to především vítězství strachu před „polskými instalatéry", tedy strachu z toho, co nám prospívá (nebo přinejmenším českým instalatérům stěhujícím se do Dublinu).
  • Dále to byl výlev tísně z ekonomického mrazíku, který pozvolna doléhá na svět a tedy i na Evropu a na Irsko.
Hledání rozumu
Lidové noviny, 16. června 2008
ONDŘEJ NEFF

Bez použití rozumu by se situace mohla jevit takto: Někdejší evropští elitní koloniální či imperiální predátoři přišli o své kolonie a jednotlivě nejsou už schopni konkurovat svým mohutnějším soupredátorům. A tak se se skřípěním zubů spojili a vytvořili EU a pracují pilně jako včeličky, aby vybudovali pořádně velký a mocný superstát, schopný konkurence ve světové tlačenici. Nemohou tu velkou Evropu dnes kolonizovat násilím a tak ty okolní země a zemičky lákají dovnitř na demokraticky vařenou nudli s právem veta. Až budou všichni pěkně dobrovolně vevnitř, odebere se jim státní suverenita a nasadí obojky. Jenže vloudila se chybička a trestuhodnou nedbalostí se Irům umožnilo to veto použít. Můjtysmutkuazármutku, lamentuje O.Neff nad tím, že se to našemu Klausovi a Sobotkovi zamlouvá a ví proč: bojí se polských instalatérů.
Obávám se, že ti dva se nebojí polských instalatérů, ale že by jen rádi pro Česko vyměnili chomout evropský za americký.

Žádné komentáře: