06 června, 2008

Chybí mi ta jistota

Dnes v Lidových novinách:

Jediným východiskem je omezit podporu kulturních záměrů z veřejných zdrojů spravovaných aktuálně dominujícími politickými silami a namísto toho vytvořit systém umožňující podporu kultury a umění z více zdrojů nezávislých od zájmů politické scény.
  • Už konečně vypracovat zákon umožňující soukromým podnikatelům podporovat jim milou kulturu nebo jimi obdivované umělce, být jejich donátory a mecenáši, tou všude v moudrém světě fungující cestou odpisu takovýchto nákladů z podnikatelových daní.
  • Jenomže naříkat a žebrat a pořádat nesmyslné happeningy je snadnější.
Kulturní granty? Před Richtrem jako po Richtrovi
Lidové noviny, 6. června 2008
VLADIMÍR BYSTROV publicista

Obávám se, že svěřit soukromým podnikatelům a korporacím podporu jimi oblíbené kultury na úkor podpory kultury z veřejných prostředků, by mohlo být opravdu jediné východisko. Já sice kulturu v televizi nijak nemusím, ale všiml jsem si při procházení obyváku, kde to hraje, že oproti americkým trhákům a akšn můvi, je i v těch současných českých seriálech stále ještě žalostný nedostatek karambolů, výbuchů aut, ran pěstí, kopanců, proskoků zavřenými okny, střelby a krve. Toto zpoždění by se díky myšlenkám V.Bystrova mohlo podařit dohnat.

Ovšem pokud jde o malé scény, jako je třeba Semafor, chybí mi ta jistota, zda i trocha této byznys poezie přece jenom někoho nezabije.

Žádné komentáře: