09 června, 2008

Hoši bohdá dlouho nevydrží

Dnes v Lidových novinách:

Aktivisté Greenpeace jsou už na letní „pionýrák" moc staří. Adrenalinovou bojovku si proto letos uspořádali na vlastní pěst na kótě 718, kde má stát americký radar.
  • Na „bývalém českém území" tam vyhlásili vlastní stát Peaceland - přesně v duchu prázdninových her pubertální mládeže.
  • Aktivisté jsou prostě něco jako hoši od Bobří řeky. Období jinošské citové zjitřenosti, plné úvah o Pravdě a Cti, velkých slov a posvátných ideálů připomíná i jejich Deklarace nezávislosti.
  • Mimo jiné se v ní píše: „My, obyvatelé státu Peaceland, shromáždění v samém srdci naší vlasti, na kótě 718, jménem a z moci dobrého lidu zde přítomného slavnostně zveřejňujeme a prohlašujeme, že Peaceland je a po právu má býti svobodným a nezávislým státem, že je zproštěn veškeré poddanosti české vládě a že veškeré politické svazky mezi ním a státem Česká republika jsou a mají býti úplně rozvázány."
  • Iniciativa Ne základnám se obává, že proti „Hochům z kóty 718" brutálně zasáhne policie a jejich tábor rozežene.
  • Souhlasím, že by to bylo velmi nešťastné. Proč táborníkům kazit hru?
  • Úřady by naopak udělaly lépe, kdyby ji začaly hrát s nimi.
Hoši z kóty 718, jako dlouho vydržíte?
Lidové noviny, 9. června 2008
Ivan Brezina, redaktor magazínu Maxim

Ivan Brezina to zřejmě myslí dobře, ale obávám se, že si zahrává s ohněm, když situaci s jemným humorem jen jemu vlastním situaci zlehčuje. Co když nejde o žádný pionýrák, ale třeba o teroristickou pobočku Alkajdy. Na to sotva bude stačit brutální zásah české policie, nejde o nějaký fotbálek. Tuto svobodnou, nezávislou říši zla na kótě 718 si nejspíš bude muset vzít na paškál samotný Pentagon a po Afgfghánistánu a Iráku a před Íránem a Ruskem tam bude muset rázně a nekompromisně nastolit demokracii. Do čela Peacelandu pak dosadit představitele mezitím v sousedním Česku svržené koaliční vlády v čele s premiérem Topolánkem a po vzoru připravované dohody USA-Irák o dlouhodobé spolupráci a přátelství dát legální základ trvalé přítomnosti amerických jednotek na kótě 718. Odtud pečlivě sledovat pomocí radaru přípravy nové sociálně demokratické Paroubkovy vlády na raketový útok (rakety nejkratšího doletu) proti kótě, k němuž by mohlo dojít už kolem roku 2011.

Žádné komentáře: