10 září, 2007

Smířlivá slova netáhnou

Dnes v Lidových novinách:

Bin Ládin vzkazuje, že žije. A šíří iluzi síly
· Vyzývám vás, abyste přijali islám, vzkázal Usáma bin Ládin Američanům ve svém nepravidelném televizním pořadu, tentokrát ambiciózně pojmenovaném The Solution čili Řešení.
· Jakkoliv je předák Al Kajdy ve své skrýši odtržen od každodenní reality, ani on asi nedoufá, že by občané USA po jeho slovech masivně konvertovali k islámu.
· Co tedy chtěl bin Ládin říct?
· Jedním z vysvětlení je, že šlo o pokyn k novým teroristickým útokům, či alespoň předzvěst blížícího se monstratentátu.
· Dalším vodítkem potvrzujícím tuto mrazivou hypotézu může být na první pohled úsměvný detail - očividně obarvené Usámovy vousy a zřejmě i vlasy.
· Slova samotná ale naopak znějí smířlivě, někdy až překvapivě.

Smířlivá slova války
Lidové noviny, 10. září 2007
Petr Pešek


Je to pěkné, že nám Petr Pešek tu Ladenovu obsáhlou řeč stručně přiblížil. Škoda, že neuvedl adresu plného textu, kde by si to člověk, naladěn smířlivými slovy vrchního teroristy, přeříkal vlastní hlavou. Asi nemohl, protože transkripci Ladenovy řeči v češtině zřejmě nikdo nezveřejnil. Podobných komentářů je řada i na anglickém internetu, zdůrazňujících zejména, že Laden má černé fousy a láká Američany k přechodu na islám. Celou tu řeč jsem viděl na outlookindia.com, a ani se už nedivím, že to není vhodná četba pro spořádaného občana západní kapitalistické demokracie. Asi tak, jako za totality nebylo vhodné zveřejňovat třeba text Dvou tisíc slov nebo jiných disidentských materiálů. Muselo stačit, když to čtenářům správně zkomentoval redaktor Rudého práva.

Žádné komentáře: