10 září, 2007

Na lep už sedají i Američané?

Dnes v Lidových novinách:

Pokud jsem něco nepřehlédl, pak v diskusi o americkém návrhu umístit radar - součást amerického systému protiraketové obrany - na českém území chybí celá jedna podstatná rovina a souvislost tématu.
· Zatím se tato diskuse vede jenom na politické a populistické rovině.
· Vláda i protivníci radaru se snaží přesvědčit občany o své pravdě.
· I v politické rovině má pravdu vláda.
· Česká republika již není ruskou kolonií.
· Protivníkem radaru ovšem je určitá část občanů z rozmanitých důvodů.
· Jedním z těchto důvodů je prostá nevědomost o tom, že v moderní době je bezpečnost státu, vnitřní jako vnější, jednou ze dvou věcí, které se týkají všech občanů státu, ale jejich zabezpečení je povinností vlády a nakonec v její rozhodovací pravomoci.
· Tou druhou věcí je všeobecné vzdělání.
· … všeobecné vzdělání a bezpečnost státu je prerogativem vlády.
· Samozřejmě je dobře, když občané opatření, jaké vláda přijímá ve věci bezpečnosti státu, chápou i přijímají.
· A je tedy na místě, že vláda vede s občany diskusi a vysvětluje svůj záměr, ale občané by si měli být vědomi, že bez konečného rozhodnutí vlády zajistit bezpečnost státu nelze a že jí k tomu již mandát dali.
· Nelze ovšem ponechat stranou, že v čele odpůrců radaru stojí komunisté a kryptokomunisté.
· Jejich klasickou rolí bylo a zůstává, že když nemohou vládnout svým známým způsobem, tak aspoň škodí, a americký radar je pouze jedním z nových objektů jejich „třídní nenávisti“ nebo co to dnes nosí.
· „Děsí“ se z toho, že se na radar vláda nehodlá občanů zeptat referendem.
· Moskva, znovu metropole autokratického státu, hraje svou starou roli.
· Prezidentu Putinovi vadí, že radar má stát na území bývalých členů Varšavské smlouvy.
· Považuje nadále Česko za sféru svého vlivu.
· V té souvislosti je na místě také naděje, že radar není bezpečnostním opatřením výlučně proti Severní Koreji a Íránu.

Odpůrci radaru sedli na lep soudruhům
Lidové noviny, 10.září 2007
Karel Štindl, bývalý velvyslanec ČR v Polsku


K.Štindl je nešťastný, že se u nás najdou občané, kteří se staví proti vybudování radaru, jako bezpečnostnímu opatření proti zlým státům, jako jsou Severní Korea a Írán. Se Severní Koreou se Američané začali právě zdá se kamarádit, a tak si musíme dát pozor hlavně na ten Írán.

Jenže v USA jsou zase takoví, kteří si myslí, že ve smrtelném nebezpečí je naopak Írán. Např. P.C. Roberts píše: Média mlčí, kongres absentuje, Američané jsou duchem nepřítomni, zatím co Bush připravuje agresi do Íránu. Námořnické letectvo, raketové systémy, bombardéry B-2 Stealth jsou připraveny. US vláda financuje teroristické a separatistické skupiny v Íránu. Válečná doktrína upravena pro nukleární úder. / Bushovy hrozby a démonizace Íránu letos zintenzivnily. Američani jsou krmeni báchorkami, kterými už byla ospravedlňována agrese do Iráku. / Bush podle Information Clearing House je zodpovědný za milion zmařených životů iráckých civilistů. Zaujímá tak vysoké místo na listině masových vrahů všech dob a chce vraždit dále. Říká, že musíme zabíjet Íránce tam kde jsou, dříve než přijdou sem k nám do Ameriky. / Americká média se mezitím zaměřují na homosexuální skandál republikánského senátora Kinga, a na to, že královna krásy Severní Karolíny nemůže najít USA na mapě. (Viz: The War Criminal in the Living Room)

A česká vláda si najala agenturu, aby vysvětlila minimálně gramotným občanům celou tu jednu podstatnou rovinu a souvislost tématu, a že bezpečnost státu je prerogativem vlády, a krom toho že už nemají dělat co jim káže Moskva nýbrž prezident Bush (viz výše) z Washingtonu. A občané, ti zase - při svém základním vzdělání - tuší, že až radar bude na Rusko navádět nukleární bomby, že Rusku bude muset být jedno, zda ten radar stojí či nestojí v bývalé ruské kolonii. Ovšem když už nejsme ruskou kolonií, aspoň je nebude tak bolet u srdce, až ty Brdy budou planýrovat.

Žádné komentáře: