06 září, 2007

Bude i kdyby nebyl

Dnes v Lidových novinách:

SPÁLENÉ POŘÍČÍ Vláda včera rozdávala v Brdech peníze.
· Obyvatelé obcí v těsném okolí vojenského újezdu Brdy se mohou těšit na nové silnice, kanalizace, čističky odpadních vod a další potřebné investice.
· Na svém výjezdním zasedání ve Spáleném Poříčí vláda potvrdila, že je připravena sehnat pro region peníze.
· Se starosty se dohodla na vzniku komise, která má zmapovat situaci a rozhodnout do čeho je třeba investovat.
· Premiér Topolánek znovu popřel, že si slibem kupuje loajalitu starostů a místních obyvatel k plánované výstavbě amerického radaru u obce Míšov.
· „Půjde řádově o stovky milionů korun.
· Starostové na jednání vlády neuspěli s požadavkem, aby bylo stanoviště radaru posunuto dál do vojenského prostoru.
· Topolánek připomněl, že podle expertů je tato lokalita ze všech nejvýhodnější.
· Zkoumat škodlivost radaru dokonce vyjede vládní skupina expertů na Marshallovy ostrovy, kde podobná základna řadu let stojí.
· Tým náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara mezitím včera vyjednával s Američany o českém protinávrhu dohody o výstavbě radarové stanice.
· Oba týmy se zatím shodly na polovině z celkových osmnácti kapitol.
· Je mezi nimi například pasáž o ochraně životního prostředí a to, že informace z radaru bude mít k dispozici vedle Američanů také česká armáda.

Ministři slíbili obcím stamiliony
Lidové noviny, 6.září 2007


Vypadá to tak, že prezident Bush si zavolal našeho premiéra: Helou Mirek, moc tam u vás bablujete ( babble žvanit, kecat), a silnice, dabljůsí, kasíno, či supermarket nikde...Rozumím, Jirko Walkere, špitl Mirek a geniálně zapřemýšlel.

Druhý den zamával starostům před nosem stamiliony a slíbil, že je obce dostanou, i když radar v Brdech nebude. Sdělil, že je rozhodnuto nekompromisně už i o jeho poloze, zvláště i pro případ, že by tu vůbec nebyl. Peníze dostane i jedna česká nemocnice pro Američany, i pro případ že by se tu žádný ani neukázal. Stanoviště radaru se posouvat nebude, protože kdyby tu vůbec nestál, tak to nemá cenu. Skupina expertů vyzkoumá škodlivost radaru, pro případ, že by zůstal na Marshallových ostrovech. (Nutno ještě prověřit škodlivost ruské rakety, která tu brdskou lokalitu srovná se zemí, a to zejména kdyby se na ní žádný radar nakonec nenacházel.) I případně neexistující radar bude mít k dispozici vedle Američanů i česká armáda, dokud bude existovat. Zbývá přesvědčit Paroubka. I kdyby se přesvědčit nedal, stačí, když bude souhlasit až ho protáhnou Pentagonem.

Topolánek si nakonec ještě zpestřil výjezdní oznámení sběrem brdských hub pro případ..., protože tu porostou naposledy.

Zkrátka, náš premiér už ví jak odzbrojit pochybovače, remcaly, a loudiče referenda i bez použití neslušných výrazů. Radar v brdech stát bude, bez ohledu na to jestli tam bude stát nebo ne.