14 září, 2007

Na Bushe je Putin stále krátký

Dnes v Lidových novinách:

Likvidace ruské demokracie pokračuje. Občané nic nevidí.
· Volby nevolby, vládnout se bude, jak rozhodnu já.
· Připomíná to postup předsedy představenstva, který vlastní většinu akcií firmy.
· Valnou hromadu (tedy volby) sice svolá, ale výkonné ředitele jmenuje s předstihem.
· V Rusku jde v praxi nejen o členy vlády, ale i šéfy velkých korporací.
· Práce demoliční čety při dekomponování systému ruské demokracie jsou v plném proudu a naprostá většina občanů nic nevidí a neslyší.

The Kremlin Company
Lidové noviny, 14. září 2007
Pavel Máša


Demolice ruské demokracie pokračuje. Občané nic nevidí…Něco podobného říká Noami Wolfová, ale ne o Rusku, o Americe.

Wolfová nepřirovnává USA 2007 k nacistickému Německu nebo Bushe k Hitlerovi. Jsou to dva různé světy, ale určité nitky ukazují spojení do minulosti. Jde o postupné údery demokracii, které náhle posunují národ do nové degradující reality. Takovým bodem obratu může být ztráta práva zajatců na řadný soud. Národ se aklimatizuje, načež tento proces začíná znovu na vyšším stupni útlaku.

Vše se v USA změnilo, když v září 2006 Kongresem prošel Military Commissions Act. Ten vytvořil novou právní realitu, která avizuje konec Ameriky, pokud něco nepodnikneme, říká Wolfová. Většina Američanů si ještě neuvědomuje, co se přijetím tohoto zákona stalo. Zákon dává prezidentovi pravomoc vytvořit separátní právní systém pro zacházení s ilegálními nepřátelskými bojovníky. Nacistickým lídrům, pachatelům genocidy jako Miloševičovi, se dostalo lepší ochrany než ilegálním nepřátelským bojovníkům. Vláda může použít donucovací prostředky k získávání důkazů. Prezident a jeho právníci si nárokují označit každého amerického občana za nepřátelského bojovníka, vyrazit vám dveře, chytit vás na ulici nebo při přesedání v letadlech, zavázat vám oči, nasadit sluchátka, zavřít do cely, držet v izolaci měsíce či roky, odkládat neustále váš proces, zkomplikovat komunikaci s advokátem. Můžete být souzeni za věci které jste přiznali z donucení. Prezident vám tohle všechno může provést, aniž jste kdy spáchali nějaký zločin. Obyčejní lidé nechápou, co kongres udělal. Tak jako podle P. Máši nechápou to své Rusové.

První akcí příštího demokratického prezidenta podle Wolfové by mělo být prohlášení Roveho, Cheneyho, Bushe, Rumsfelda, Riceovou, Gonzalese a ostatní neoconské komplice za "ilegální nepřátelské bojovníky."

Žádné komentáře: