04 září, 2007

I v Brdech na úrovni

Dnes v Lidových novinách:

Když premiér tvrdí, že peníze, které hodlá vláda věnovat na rozvoj obcí v Brdech, nemají sloužit ke zlomení odporu místních obyvatel k radarové stanici, věříme mu to asi stejně, jako kdyby nám tvrdil, že v životě nelhal.
· Regionů zanedbaných hůř než okolí vojenského prostoru Jince najdeme v Česku opravdu dost.
· Motivace vlády je průhledná.
· Stejně jednoznačné je i počínání starostů, kteří hodlají ze situace „vytřískat“ maximum.
· Analogická situace nastává třeba při budování úložišť jaderného paliva, to také žádná obec ve své blízkosti nechce.
· Pro malé obce je ale těžké odmítat peníze potřebné na plynofikaci, vodovod či kanalizaci.
· Zvlášť když starostové dobře vědí, že nebýt radaru, vláda by po jejich regionu ani nevzdechla.
· Pro starosty bude mnohem těžší stylizovat se do role bezmocných obětí, když do jejich obcí poplynou tučné dotace.
· Respektive jejich věrohodnost bude vepsí, peníze za nic to rozhodně nebudou.

Topolánkovy peníze „za nic“
Lidové noviny, 4. září 2007
MARTIN ZVĚŘINA


Mohou nukleární zbraně zastrašit? ptá se D. Chernikov v Mises Economics Blog. Předpokládejme, že Írán získá tu nukleární bombu. K čemu mu to bude? Řekněme, že USA Írán napadnou a zabijí polovinu jeho obyvatel. Írán se rozhodne k odvětě úderem na Izrael a nukleární bombou vyhladí polovinu jeho obyvatel. Co pak? Izrael odpoví stejným, a eliminuje zbývající Íránce. Z toho plyne, že íránský útok byl jednak nemorální (vyvraždil polovinu nevinných Izraelců), i neracionální, protože Írán nejen že si zašpinil ruce krví, ale přišel i o zbývající půlku svých občanů.

Podobně řekněme, že za studené války Rusko svrhlo nukleární bombu na New York City. Bylo by rozumné, aby Američané odvetou srovnali se zemí Moskvu? Za prve by to bylo nemorální, protože k osmi milionům obětí v New Yorku by přibylo cca pět milionů, nebo kolik, neviných Moskvanů. Za druhé by to vyvolalo další odvetu Rusů, dejme tomu na Chicago, načež by lehl popelem Leningrad, což by naštvalo Rusy ještě víc a hodili by to na Los Angeles. A tak by to pokračovalo, až do vymizení celé lidské civilizace. Tím pádem smysl války, jenž tradičně spočíval v "dobytí a panování", vymizel. Vše je zničeno, tak čemu se dá panovat? Prázdným ruinám?

Autor pokračuje v rozboru dalších možných variant, na které zde není misto (Do Nuclear Weapons Deter?), ale argument, že pachtit se za globální nadvládou nad prázdnými ruinami nedává smysl, je důležitým signálem starostům do Brd. K čemu bude Američanům radar, který je navede na Rusy nebo naopak pomůže v obraně třeba Las Vegas, když nakonec nezbudou než ty ruiny, ale ani žádní Američané, kteří by jim globálně šéfovali, a těšili se konečně jako děti z té ropy nedotčené pod tím vším.

Klidně páni starostové vytřískejte z toho Topolánka co se dá. Až se ten globální kulový blesk spustí, aspoň ty vaše trosky napoví mimozemským archeologům, že jste v těch Brdech nežili na úrovni třetího světa.

Žádné komentáře: