21 září, 2007

Přeběhlík nikdy neví...

Dnes v Lidových novinách:

Senátoři včera poslali zákon zakazující komunistické a nacistické symboly do dalšího čtení.
· PRAHA Měsíc se budou senátoři ve svých výborech zabývat návrhem svých kolegů Martina Mejstříka a Jaromíra Štětiny a jejich kolegů, kteří chtějí zakázat používání komunistických a nacistických symbolů.
· Pokud by novela trestního zákona prošla, hrozilo by za používání takových symbolů až pět let vězení.
· Jeho včerejší projednávání však ukázalo, že ani pravicoví senátoři nejsou v názoru na jeho schválení jednotní.
· Toho si je vědom i jeden z předkladatelů zákona Jaromír Štětina (Strana zelených).
· „Jsem rád, že to prošlo do výborů, ale je mi jasné, že daleko větší bitva než dnes nás čeká při dalším čtení.
· Pak se dá očekávat i ve sněmovně,“ řekl Štětina, který se stal terčem ostré kritiky například ze strany senátora Jaromíra Volného z ODS.
· „Zatímco já jsem seděl v komunistickém vězení, tak kolega Štětina byl členem KSČ,“ prohlásil Volný v reakci na předchozí Štětinovo vystoupení.
„Zajímalo by mne, jak hvězdu zakryjí nebo čím ji nahradí například fotbalisté Slavie či jiných klubů a spolků,“ dodal Volný.
Kritici novelu označují za nedemokratickou a neústavní, její obhájce viní ze snahy politicky likvidovat KSČM.

Zákaz komunismu prošel
Lidové noviny, 21.září 2007
JIŘÍ REICHL


Kdyby komunismus byl úředně zakázán, pak by se prý komunistická strana musela přejmenovat. Co takhle "Komanistická" strana Čech a Moravy? Možná by ale bylo lépe se neukvapovat. Přečtěte si od amerického sociologa Immanuela Wallersteina o nevyhnutelném úpadku amerického impéria (The Inevitable Decline of the American Empire).

Wallerstein odhaduje, že hegemonie Spojených států definitivně skončí v příští dekádě. Země, která není schopná podrobit si malou vyčerpanou zemi po hrozném desetiletí globálních sankcí, není schopná vést světové záležitosti. Irák ukázal, že Spojené státy nemohou využít své vojenské nadřazenosti. Poté co USA vnutily světu 95% své vůle během 1945-1970, nástupem neokonzervativců s Bushem k moci v roce 2001 se projevila nemohoucnost. A navíc, po "globální revoluci v 1968" není v krizi jen hegemonie amerického imperia, ale i kapitalismus jako globální systém.

A to si prosím ještě dovolím poznamenat, že v Americe se už dokonce začínají vyskytovat snahy vyučovat děti komunismu (Teaching Communism to Our Children in Seattle)!

Pokud by Wallerstein měl pravdu, pak možná obzvlášť bývalí příslušníci stran, třeba té komanistické (dříve komunistické), budou zase zvažovat jestli zrovna ty staré partajní symboly jsou opravdu tak ošklivé...

Žádné komentáře: