06 září, 2007

OH v USA? Už se stalo

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Atletka Barbora Špotáková (26) prolomila tradiční nechuť tuzemských sportovců vyjadřovat se i k otázkám, které se netýkají branek, vteřin nebo svalů.
· Čerstvá mistryně světa v hodu oštěpem z japonské Ósaky jako první česká sportovkyně veřejně prohlašuje, že udělení olympijských her komunistické Číně nebyl dobrý tah.
· „Ale teď už se s tím nedá nic dělat,“ krčí rameny sympatická oštěpařka, která bude jedním z hlavních trumfů české olympijské výpravy.
· LN Olympijské hry v Pekingu proběhnou příští rok v srpnu.
· Co vám na nich vadí?
· Pro mě jako pro sportovce je olympiáda hlavní cíl, ale když jsem se před lety dozvěděla, že pořadatelství dostala Čína, tak jsem byla pobouřená.
· S olympijskými ideály se situace v Číně neslučuje, vládne tam nedemokratický režim.
· Není dobré, že se tam olympiáda bude konat, ale je jasné, že hry budou velkolepé a výborně připravené.
· LN Sportovci o lidských právech příliš nemluví.
· Radši říkají, že čínská olympiáda bude jedna z nejlépe zorganizovaných v historii...
· Když hry získala Čína, tak jsem byla na gymplu, chodili jsme na přednášku o Tibetu a viděla jsem dokument, jak Čína Tibet dost násilně potlačila.
· A už třeba jen tenhle fakt mě nenechává klidnou.
· LN Umíte si představit, že během slavnostního vyhlašování vítězů budou defilovat komunističtí papaláši, kteří se budou chtít přiživit na slávě sportovců?
· Zatím jsem o tom nepřemýšlela, ale oni se určitě budou chtít zviditelnit.
· LN Myslíte, že někteří sportovci budou během her nějakým způsobem protestovat proti poměrům v Číně?
· To je šance, jak se k tomu vyjádřit, skrze olympijské hry.
· LN Někteří američtí a němečtí opoziční politici vyzývají k bojkotu her.
· Umíte si představit, že by třeba tuzemská vláda tlačila na to, aby se česká výprava her v Pekingu nezúčastnila?
· Že by se vám „v obráceném gardu“ stalo něco podobného, co českým reprezentantům v roce 1984, kdy je komunistický režim nepustil na olympiádu v Los Angeles?
· Olympiáda byla vždycky politický nástroj.
· Já osobně to už nezměním, situaci v Číně už vůbec ne, takže to tak beru.

„OH v Číně? To nemělo být“
Lidové noviny, 6.září 2007
MARTIN PRACHAŘ


Neberte si to tak, paní Špotáková, že tu Olympiádu v Číně už nezměníte, a Čínu samotnou, kde vládne nedemokratický režim, už vůbec ne. Už se taky konalo několik olympiád v Americe, a při tom jsou takoví kteří si myslí, že s olympijskými ideály se ani situace v USA neslučuje.

Např. nějaký Jean Bricmont ( Why Bush Can Get Away with Attacking Iran ), který učí fyziku v Belgii a je členem Brussels Tribunal, pochybuje o americké demokracii, když - v souvislosti s přípravami útoku na Írán - říká, že Spojené státy jsou de facto totalitární společností, kde uvažovat o nějaké opozici je nepřijatelné. Americký kongres schvaluje jedno proizraelské či antiíránské usnesení za druhým se "stalinistickou" většinou. Američany zdá se to neznepokojuje. A kdyby, co by měli dělat? Volit? Americký volební systém je extrémně zaujatý proti vynoření se nějaké třetí politické strany. A obě velké politické strany, a totéž se týká médií, jsou stejnou měrou pod sionistickým vlivem. Zatím co íránské děti nebudou co nevidět v noci spát, liberální americká inteligence bude dávat zbytku světa (ROW - rest of the world) lekce z lidských práv.

Zkuste si ještě zajít na přednášku, jak Amerika dost násilně potlačila Afghánistán a Irák, a až to vyřídí ještě s tím Íránem, můžeme se těšit na další olympijské hry v Americe, nepochybně ještě velkolepější, než jaké nás teď čekají v Číně.

Žádné komentáře: