12 září, 2007

O čem je řeč?

Dnes v Lidových novinách:

Stačily by jen malé úpravy, a vůdce Al Kajdy by se svým posledním vystoupením mohl být hvězdou kterékoli antiglobalizační demonstrace.
· Chvála zabíjení by samozřejmě musela pryč a výzvu k přestoupení na islám by to chtělo trochu utlumit, stačila by například neutrální zmínka, že „islám je mír“.
· Ale jinak jeho video nemá chybu.
· Kritika nadnárodních korporací a Bushe, výzva k odchodu z Iráku, namísto očekávaného antisemitismu vyzdvižení historické tolerantnosti islámu, chvála letitého guru radikální levice Noama Chomského, starost o globální oteplování - pod to by se klidně podepsal i Michael Moore.
· Přesto asi Usámu v talk show na CNN hned tak neuvidíme.

Dlouhá noc islamobolševiků
Lidové noviny, 12.září 2007
MARTIN WEISS, komentátor LN


O čem to vlastně ten komentátor Weiss mluví? O vystoupení vůdce Al Kajdy? A kde se to vystoupení dá přečíst, abychom jako čtenáři LN mohli být rovnocennými partnery v diskusi? Nebo jsme tu jenom od toho, abychom si vyslechli kázání o – jak říkáte – islámofašistech, a v klidu se rozešli za svými budovatelskými úkoly? Takhle se to kdysi dělalo, když byla řeč o západních imperialistech a tak občan povinně věřil, že to jsou pěkní hajzlové. A byli, celých čtyřicet let. Ale pak se najednou ukázalo, že jsou to ve skutečnosti milionoví lidi. Někdy i miliardoví.

Těm režimním redaktorům či komentátorům se nedá věřit za jakéhokoliv režimu, zvlášť když na varování o bezvýznamnosti nezveřejněného materiálu spotřebují snad víc vět než kolik jich kritizovaný materiál vyprodukoval sám.