23 června, 2009

Ukradené volby

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN - Íránský nejvyšší ústavní orgán, rada dohlížitelů, dnes zamítl žádost opozice anulovat nedávné prezidentské volby.
  • Po prozkoumání stížností neúspěšných kandidátů rada neshledala vážná pochybení, řekl v íránské televizi mluvčí rady, kterého citovaly světové agentury.
  • Rada sice v pondělí přiznala nesrovnalosti v případě tří milionů odevzdaných hlasů, ale zároveň konstatovala, že to výsledek voleb nemůže ovlivnit.
  • Dnešním oznámením nejvyššího ústavního orgánu, jemuž přísluší konečné rozhodnutí o platnosti voleb, íránský režim očividně uzavřel další dveře ke kompromisu, napsala agentura AP.
  • Už v pátek potvrdil Ahmadínežáda jako vítěze nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí a vyzval demonstranty k ukončení protestů v ulicích.
  • V pondělí íránská vláda navíc obvinila Západ, že sehrál roli v podněcování nepokojů otřásajících Íránem od sporných prezidentských voleb.
Íránská rada dohlížitelů zamítla anulaci voleb
Lidové noviny, 23. června 2009
ČTK
http://www.lidovky.cz/iranska-rada-dohlizitelu-zamitla-anulaci-voleb-fl9-/ln_zahranici.asp?c=A090623_092307_ln_zahranici_mel

Mnoho komentátorů idealisticky věří v čistotu Mousaviho, Montazeriho a „pozápadnělé“ teheránské mládeže, píše P.C.Roberts (http://www.counterpunch.com/roberts06192009.html).
Tvrdí se, že Ahmedínežád volby ukradl, protože výsledky vyhlásil příliš brzy po jejich ukončení . Ovšem Mousavi své vítězství vyhlásil několik hodin před uzavřením voleních místností. To je klasický způsob destabilizace používaný CIA. Čím delší čas uběhne mezi předběžným vyhlášením vítězství a ohlášením konečných výsledků, tím déle lze vytvářet dojem že úřady volby zfalšovali .
Mezi ajatolláhy probíhá mocenský boj. Mnozí jsou zaměřeni proti Ahmedinežádovi, protože je obviňuje z korupce, a nahrává tak íránskému venkovu, kde se věří, že životní styl ajatolláhů svědčí o přehnané moci a penězích. Ahmedinežádův útok na ajatolláhy může být oportunní, ale znesnadňuje to jeho očerňování, že je konzervativní reakcionář s Ajatolláhy spojený.
Jsou ověřené zprávy, že na destabilizaci íránské vlády pracuje CIA už dva roky. Její plány na propagační a dezinformační kampaň zaměřenou na destabilizaci a ev. svržení teokratické vlády mullahů schválil Bush. Podle neoconského válečného štváče v Bushově administrativě Johna Boltona poslední volbou po selhání ekonomických sankcí a pokusů rozdmychat lidovou revoluci je americký útok na Írán.
Neokonzervativec K.Timmerman psal před volbami o existenci hovorů o zelené revoluci. Odkud by to věděl, kdyby nebyl plán připravován. Proč by se chystala zelená revoluce před volbami, kdyby si Mousavi a jeho příznivci byli vítězstvím jisti, jak prohlašovali. To vypadá jako jednoznačný důkaz o účasti USA ve volebních protestech.

Žádné komentáře: