11 června, 2009

Lisabonský buldozer

Dnes v Lidových novinách:

Bojíte se, že Lisabonská smlouva míří k takové Evropě, v níž se velké státy dohodnou mezi sebou přes hlavy a zájmy malých?
  • Že to bude jakýsi koncert velmocí pod společnou taktovkou velkých?
  • Dnes si připomínáme knížete Metternicha, muže, který je s tím termínem spjat, který v praktické politice ukázal jeho minusy i plusy.
  • Je vlastně pozoruhodné, že se neslaví metternichovský rok, když už se prosadil rok darwinovský.
  • Obraz tmáře a reakcionáře Kníže Metternich zůstává v paměti jako otec ponapoleonské Evropy na Vídeňském kongresu, jako inspirátor „koncertu velmocí", jako zakladatel reálpolitiky, která klade rovnováhu zájmů a stabilitu moci nad morálku.
  • Ačkoliv při slově reálpolitika si moderní Evropané zacpávají nos i uši, nikdo z nich nemůže popřít, že metternichovská Evropa fungovala prakticky sto let - od napoleonských válek až po první světovou.
  • A ačkoliv její autor zemřel právě před 150 lety, metternichovský způsob politického uvažování přežívá dodnes a občas se ocitá i na výsluní.
  • Podíváme-li se na to tak, že Metternich dal tvářnost starému kontinentu na čtyři generace, zatímco versailleský systém nevydržel ani po jednu generaci, není to špatná bilance.
  • Odpůrci Lisabonu si dnes mohou připadat jako svého času odpůrci Metternicha a jeho „buldozeru malých".
  • Otázka je, jak se na to budeme dívat třeba v roce 2050.
  • Až odstup ukáže, má-li reálpolitika více plusů než minusů.
Lisabon podle Metternicha
Lidové noviny, 11. června 2009
Zbyněk Petráček, komentátor LN
http://www.lidovky.cz/lisabon-podle-metternicha-097-/ln_noviny.asp?c=A090611_000060_ln_noviny_sko&klic=231975&mes=090611_0

Ony ty velké evropské státy zase až tak moc velké nejsou. Taky se bojí, že ti opravdu světoví velcí se dohodnou mezi sebou přes jejich hlavy.
Přišli o své kolonie a na velké globální hráče jednotlivě nemají. A tak se dali dohromady a vymysleli Evropskou unii s cílem 1. politicky - pomocí pamlsků pro ty opravdu malé rozšířit svou moc do střední a východní Evropy, po předchozím zmasakrování Jugoslávie s pomocí strýčka Sama. 2. Ekonomicky - nové trhy, levná pracovní síla. 3. Bezpečnostně - posun rizikových hranic na východ. Česko s radarem v roli neprůstřelné vesty, zkrátka mělo by chytit tu první ránu...
Teď by se hodil nějaký metternichovský buldozer, aby vyhnal těm novým z hlavy myšlenky na slibovanou rovnost a zachování suverenity. Zkouší se to Lisabonskou smlouvou.

Žádné komentáře: