10 června, 2009

Moc prosím

Dnes v Lidových novinách:

Škody, které po roce 1990 způsobili zloději na církevních památkách, už přesáhly celkovou výši škod v Česku během celé třicetileté války.
  • Tvrdí to alespoň někteří církevní představitelé v souvislosti s další krádeží barokních skulptur na křížové cestě v Římově u Českých Budějovic.
  • Zatím neznámí pachatelé si o víkendu odnesli celkem sedm dřevěných soch v hodnotě několika milionů korun.
  • Podle církve se v žádné jiné evropské zemi nekrade v církevních objektech tak jako v Česku.
  • „Od sametové revoluce se z kostelů a kapliček ztratilo přes milion předmětů, což nemá v Evropě obdobu.
  • Škody jsou srovnatelné snad jen s obdobím husitských válek," řekl LN diecézní konzervátor Arcibiskupství pražského Vladimír Kelnar.
  • Výši škod z doby třicetileté války už podle něj novodobí zloději dávno překonali.
  • A krade se všechno, včetně třeba dlažby," řekl Kelnar.
  • „Když se něco takového děje opakovaně a ti zloději nemají zřejmě vůbec strach z dopadení, cítíte jen bezmoc a zoufalství," tvrdí starosta.
Zloději poškodili církev víc než třicetiletá válka
Lidové noviny, 10. června 2009
MAREK KERLES
http://www.lidovky.cz/zlodeji-poskodili-cirkev-vic-nez-tricetileta-valka-fxg-/ln_noviny.asp?c=A090610_000007_ln_noviny_sko&klic=231948&mes=090610_0Moc prosím

Já bych moc prosil (jak říkává Václav Klaus), aby se tomu neříkalo vykrádání, ale raději privatizace. Pravda, její průběh, kdy zloději jeřábem utrhnou sochu, vypadá daleko syrověji než převzetí banky nebo podniku v lidovém vlastnictví kuponovou privatizací. Neříkejme, že se ztratilo přes milion předmětů. Přece jen vyměnily své nedbalé církevní či státní majitele za samostatné, svobodné, svévolné soukromé vlastníky, kteří jim vdechnou nový život v drajvu za profitem. Takový podnikatel v západní Evropě, či Americe, nebo i v Česku, který se osvěží ve svém bazénu obloženém kachlíky z chrámu páně z české vísky, či z Bagdádu, se cítí daleko sebevědoměji, a odrazí se to nepochybně v ziskovosti jeho firmy.
Možná by si uplynulý zločinný režim, dej mu pánbu věčnou slávu, zasloužil slůvko uznání, že nám všechny ty kulturní poklady k privatizaci zachovati ráčil.

Žádné komentáře: