17 června, 2009

Držet zuby nehty

Dnes v Lidových novinách:

Bohumil Doležal minulý pátek v LN volal po tom, abychom proboha pustili bývalou dělnickou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou z vězení.
  • Jsem si dobře vědom toho, že soudit a věznit staré lidi je z mnoha důvodů problematické.
  • Co ale dělat, pokud se zločincům daří vyhýbat se spravedlnosti po celá desetiletí?
  • V souvislosti s Ludmilou BrožovouPolednovou se vnucuje otázka o smyslu trestu v demokratické společnosti.
  • Ludmila Brožová-Polednová by měla sedět především pro výstrahu.
  • Politické procesy 50. let jsou jen extrémem určitého směřování moderní společnosti k potlačení svědomí a morálky.
  • Ludmila Brožová-Polednová vraždila ve jménu komunismu, zítra může být jiný byrokrat v pokušení páchat podobné zločiny ve jménu jiné ideologie.
Pustit Brožovou-Polednovou?
NeLidové noviny, 17. června 2009
Petr Zídek
http://www.lidovky.cz/zidek-pustit-brozovou-polednovou-ne-dso-/ln_nazory.asp?c=A090617_103211_ln_nazory_bat

Brožová nevraždila ve jménu komunismu, nýbrž ve jménu tehdejší tzv. lidové demokracie. Komunismus tady přece doposud nebyl, ten je podle klasiků v plánu až po kolapsu kapitalismu. Nejspíš Brožovou tenkrát nenapadlo, že se dopouští zločinu, za který bude na stará kole bručet. Jen aby se něco podobného nepřihodilo i těm, kteří dnes nanapř. posílají vojáky do Afghánistánu, či tam sami aktivně slouží. Nedej bože, aby se jednou před svojí devadesátkou (jestli se toho dožijí nešikovností Talibánu) u soudu dozvěděli, že tenkrát počátkem 21. století se podíleli na vraždění Afghánců ve jménu té někdejší neslavné tzv. klientelistické demokracie (klientelistická demokracie viz Michal Klíma: Podnikatelé na politickém trhu http://www.lidovky.cz/podnikatele-na-politickem-trhu-dmq-/ln_noviny.asp?c=A090613_000094_ln_noviny_sko&klic=232018&mes=090613_0 )

Žádné komentáře: