22 června, 2009

Mise nebo demise

Dnes v Lidových novinách:

Především se ukazuje, že úsilí mezinárodního společenství bojovat proti terorismu a extremismu nesmí polevit.
  • Právě naopak, což platí nejen pro působení mezinárodních misí, ale i pro rozhodování o protiraketové obraně.
  • Prioritou se stane Afghánistán V této souvislosti je velmi důležité, že se v parlamentu podařilo schválit zahraniční mise na rok 2010.
  • Že se neopakovala nedůstojná situace z konce minulého roku, kdy neschválení misí na letošní rok vneslo do řad našich vojáků i spojenců nejistotu.
  • Svět je propojený, nežijeme ve vzduchoprázdnu.
  • Naši vojáci nejsou v těchto nebezpečných teritoriích jen proto, že jsme součástí spojeneckých sil a je to od nás očekáváno, ale především proto, že čelí civilizačním hrozbám kvůli ochraně občanů České republiky.
  • Jako neproduktivní se jeví úvahy typu, že s teroristy a extremisty se bojovat nedá a všeho lze dosáhnout jen diplomatickým jednáním.
  • Že vojáci, kteří jsou ovšem důkladně vycvičenými profesionály, nastavují své životy zbytečně.
  • Podobné nasazení koaličních sil bude nevyhnutelné, dokud bude existovat nebezpečí terorismu a provokující autoritativní režimy.
Mise v cizině chrání Čechy doma
Lidové noviny, 22. června 2009
Martin Barták, místopředseda vlády a ministr obrany
http://www.lidovky.cz/mise-v-cizine-chrani-cechy-doma-dzg-/ln_noviny.asp?c=A090622_000061_ln_noviny_sko&klic=232152&mes=090622_0

Běžný pohled na internet naznačuje, že vyhlídky v Afghánistánu jsou pesimistické:
Talibánci neumí prohrávat. Vojenské síly nestačí na jejich pověstný tvrdošíjný odpor k okupantům. Po sedmi letech Talibán ani Al Kajda nejsou poraženi. NATO vyhrává bitvy, ale ztrácí Afghánistán. Ztrácí válku s militantním islámem. / USA nejdřív vyzbrojily islamské fundamentalisty proti SSSR, dnes tam mají několik desítek tisíc jednotek specializujících se na masakrování civilistů ze vzduchu ( http://cleveland.indymedia.org/news/2009/06/41955.php). Podle UNICEF a předního amerického právníka profesora Ali Khana je v Afghánistánu páchána genocida ( http://www.countercurrents.org/polya080208.htm). / Plány na invazi do Afghánistánu k vůli ropě a hegemonii byly hotové pře jedenáctým září, žádní Afghánci se útoku nezúčastnili. / Válku musí Obama vyhrát, jinak se ropa Středního východu dostane pod kontrolu Ruska a Číny. Musí tomu obětovat sociální politiku. / Zkrátka, jedná se o pouhou imperialistickou válku.
Naštěstí naše vláda nedá na internetové řeči a ví, že my tam máme vojáky nejen proto, že se to od nás očekává, ale aby tam čelili civilizačním hrozbám a kvůli ochraně občanů České republiky doma.

Žádné komentáře: