19 června, 2009

Bombardujte, bombardujte

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí po sporných prezidentských volbách a několika dnech masových opozičních protestů prohlásil, že čas volebního soupeření skončil.
  • Při proslovu z Teheránské univerzity také vyloučil možnost, že by se s hlasy voličů manipulovalo, což tvrdí opozice.
  • Zároveň vyzval Íránce ke klidu a smíru a kritizoval Západ za vměšování do íránských záležitostí.
  • O výsledku voleb hovořil jako o "definitivním vítězství" staronového prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a vyloučil možnost opakování voleb, jak žádá opozice.
  • Z povolebních nepokojů a protestů obvinil Chameneí Británii a "vnější nepřátele Íránu" a velmi rozhodně bránil islámský systém. Alího Hášemího Rafsandžáního.
Chameneí odsoudil západní země za postoj k íránským volbám
Lidové noviny, 19. června 2009
ČTK
http://www.lidovky.cz/chamenei-odsoudil-zapadni-zeme-za-postoj-k-iranskym-volbam-paw-/ln_zahranici.asp?c=A090619_103529_ln_zahranici_mtr

Mnozí z těch, kteří dnes projevují takovou péči o blaho íránského lidu, jsou tíž, kteří už dlouho volají po vojenském útoku na Írán, po svržení velkého počtu bomb. Během prezidentské kampaně kandidát McCain zpíval Bombardujte, bombardujte Írán ( http://www.youtube.com/watch?v=o-zoPgv_nYg ). Norman Podhoretz, americký neokonzervativní teoretik a komentátor, uvedl v interview, že doufá a modlí se aby USA na Írán svrhly bomby ( http://thinkprogress.org/2007/06/20/podhoretz-bomb/ ) Podobně se vyjádřili další, např. John Bolton, americký konzervativní politik, a senátor Joe Lieberman. Bill Kristol, americký konzervativnípolitický analytik a komentátor, doporučoval, aby v případě zvolení Obamy začal Bush Írán bombardovat.
Pro mnoho advokátů bombardování Íránu, jako Newt Gingrich a John Bolton, je konečným cílem změna ražimu.
Jak by bylo možno svrhnout tisíce, nebo jen stovky bomb na Írán, aniž by byly zabity spousty lidí. I CIA prý uznává absurdnost požadavku bombardovat íránská nukleární zařízení bez způsobení rozsáhlé nekontrolovatelné devastace. Kdyby se přání těchto lidí splnila, znamenalo by to smrt i velkého množství dnešních protestujících v Teheránu, včetně devastace jejich domů, pracovišť, infrastruktury atd.
Advokáti takových útoků, kteří se dnes tváří jako křižáci za blaho íránského národa, jsou si rozsáhlých obětí dobře vědomi, přinejmenším jsou k tomu indiferentní, píše Glenn Greenwald v http://informationclearinghouse.info/article22847.htm

Žádné komentáře: