15 listopadu, 2007

Studená válka - 2 kolo

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Rusko odpovídá na americký radar v Česku a základnu v Polsku po svém.
· Prodává běloruskému režimu Alexandra Lukašenka rakety, které mohou snadno doletět do Česka.
· Velitel raketových vojsk a dělostřelectva Běloruska generál Michail Puzikov včera potvrdil, že Minsk získá ruské taktické rakety Iskander, a to „za velmi výhodné ceny“.
· Nicméně neřekl kdy.
· Obchod s raketami je „asymetrickou odpovědí“ Moskvy na rozšiřování amerického systému protiraketové obrany do Evropy a na postup NATO k ruským hranicím, řekl velitel ruského dělostřelectva a raketových vojsk generál Vladimír Zarickij.
· „Každá akce musí vyvolat reakci, a tak to je i s protiraketovým systémem USA v Čechách a v Polsku,“ prohlásil ruský generál.
· raketové brigády v Celi v Mogilevské oblasti Běloruska.
· V Celi v Mogilevské oblasti Běloruska jsou nyní zastaralé operačnětaktické komplexy „TočkaU“.
· raketách „Iskander“ začala běloruská strana s Ruskem jednat letos.
· Podle Puznikova je Minsk dostane v rámci Dohody o kolektivní bezpečnosti za domácí, ruské ceny.
· Běloruský generál Puznikov také upozornil na to, že „asymetrická odpověď“ tímto nekončí.
· Jeho ruský protějšek Zarickij doplnil: „Bude-li přijato politické rozhodnutí o vystoupení z Dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu, zdokonalíme Iskander, včetně jeho doletu až do 500 kilometrů.
· Oba generálové připomněli, že ruská duma nedávno schválila rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina o moratoriu na plnění Dohody o konvenčních ozbrojených silách v Evropě.
· Šéf Centra analýzy strategií a technologií Ruslan Puchov upřesnil, že „Iskander“ může být užitečný i v případě lokálního konfliktu s NATO, kdy bude možné operativně udeřit proti jednotkám NATO v Pobaltí.
· Podle nezávislých ruských politologů je ale Lukašenko krajně nespolehlivý partner a není vyloučeno, že v případě roztržky mezi Moskvou a Minskem bude vyhrožovat namířením raket na Rusko, třeba i proto, aby dosáhl příznivějších cen za plyn.
· Ruská rozhlasová stanice Echo Moskvy dokonce vyslovila řečnickou otázku: „Kdo je Rusku více nebezpečný - Američané a NATO, nebo Lukašenko?

Reakce Ruska na radar: Dáme Bělorusku rakety
Lidové noviny, 15. listopadu 2007
PETRA PROCHÁZKOVÁ Autorka je spolupracovnicí LN


Zprávy o ruských raketách pro Bělorusko jsou vesměs dost kusé, a tak jsem si raději poznamenal některé reakce čtenářů na ShortNews.com :

Výborně, to jsme zrovna v UK potřebovali, uvíznout uprostřed té "mrtvé zóny". / Rusko může celý ten raketový štít zastavit. Stačí aby vrátilo své rakety zpátky na Kubu. / Proč rozmisťovat čistě ofenzivní zbraně (i když jako zastrašující prostředek) proti čistě defenzivním zbraním. Je to jako vytáhnout pušku, protože oponent se chystá obléct si neprůstřelnou vestu. / Jsou to Američané, kdo porušují smlouvy. Získávají taktickou výhodu proti Rusku, na což musí Rusové odpovědět. / Američani jsou vskutku mediální mistři, když dokáží, aby to vypadalo jako ruská agrese. / Budují zbraňový val a říkají Rusům, my vás můžem dostat, ale vy nemůžete, co vy na to? / Na rozdíl od jiných zemí Rusko si může dovolit Američany vyzvat, země jako Irák a Afghánistan tu vojenskou možnost nemají, i když to zkouší. / Být v pozici Ruska, zničil bych tu bezpečnostní hrozbu hned v počátku. / Největším nebezpečím je ve skutečnosti teror, raketové systémy jsou zde neúčinné. / Zřejmě nemáme moc na vybranou, protože Rusko má po světě mnoho vojenských základen... Rusko se předvádí vojensky dost agresivně v naději nastartovat globální střetnutí, počínaje Středním východem bohatým na ropu. * Moment, všechny ty malé červené tečky, označující vojenské základny po celém světě, nejsou ruské, ale americké, a naše vojsko se právě pouští do globálního tažení, se startem na Blízkém východě.* Ouvej, tak to jsem se zřejmě napojil na Fox News, místo na skutečné zprávy. / Vše co mohu říct jsou slova NY starosty Giulianiho když koukal na hořící věže: "Díky bohu, že máme George Bushe za prezidenta"!

Žádné komentáře: