27 listopadu, 2007

Kupředu zpět ke komunismu…(beseda s post-studenty)

Dnes v Lidových novinách:

Často se divíme, že mladí lidé neznají z dějepisu ani křiklavá data, a to ani z nejnovějších dějin, kdy jejich rodiče ještě byli účastníky událostí.·
· Při besedách se studenty se s rozpaky dotýkám roku 1918 nebo vítězství pracujícího lidu v Únoru.·
· Teď už dokonce cítím, že bych byl netaktní, kdybych se jich zeptal, o co šlo v tom Listopadu.
· Před týdnem mě dejvické gymnázium v Arabské ulici pozvalo na Den osvobození, který prý pořádají každý rok k 17. listopadu.Pozvali lidi různých oborů, ti vyhlásili svá témata, bylo jich pětadvacet.Studenti se bez ohledu na ročník měli zapsat aspoň na jedno téma.Jména a tituly osobností neuvádím, bylo by to dlouhé.Ale podívejte se na několik témat, u nichž jsem si zapsal i počet účastníků: Záludnosti protokolu zahraničních a jiných návštěv - 25, Jak se fotí umění - 95, Zmizelé Sudety - 50, Psychiatrie v praxi - 80, Operace na předním segmentu oka -20, Podoby římského práva - 60, Život v klášteře dříve a dnes - 18, Péče o seniory - 15, Nový přístup k léčbě nádorových onemocnění - 55, Osud odsunutých Němců - 25, Archeologické nálezy v oblasti Roztoky - 22.Jaké otázky jsem dostal: Proč píšu všecko o sobě, co si myslím o některých mladších spisovatelích, jak jsem za komunismu trpěl...Řekl jsem, že mi to teď tak nepřipadá a že v každém režimu jsou nebezpeční lidé určité povahy, vždy stejné: tehdy rychlou pracovní poradu nazývali rusky letučka, dnes říkají briefing.
· A jak jsem spokojený s režimem?
· Je na něm výborné to, že se může všecko psát, ale nemá to pražádnou váhu.
· A jak vidím budoucnost?
· Že komunismus padl, ale důvody, proč vznikl, se vrátily, a to je už jejich starost.

Pohled do školy
Lidové noviny, 27. listopadu 2007
LUDVÍK VACULÍK


Komunismus padl?
Nevypadá to na to, že by padl komunismus, padl stalinismus.

Důvody, proč komunismus vznikl se vrátily?
Obávám se, že důvody, proč komunismus vznikl, nezanikly a nezaniknou, pokud existuje kapitalismus. Problémy kapitalismu v jeho globalizující se formě se zostřují, ale v jeho rámci jsou neřešitelné. Bohužel, kapitalismus je s demokracií neslučitelný. Postrádá schopnost rozdělovat bohatství lidstva spravedlivě, je to protikladné jeho přirozenosti, proto má stěží nárok být konečným stadiem vývoje lidské společnosti. Stejně jako stalinismus.

Na (kapitalistickém) režimu je výborné to, že se může všechno psát, ale nemá to žádnou váhu...

Tzv. svoboda slova v kapitalistické formě demokracie úspěšně maskuje skutečnou totalitu finančně mocné elity. Žvaň si co chceš, pokud tuto totalitu neohrozíš. Vlády mohou omezit svobodu slova mj. v zájmu národní bezpečnosti, veřejného pořádku, prevence zločinu.

A jak vypadá budoucnost?

Že by kupředu zpět ke komunismu?


Poznámka: Lidové noviny neumožnily vstup do diskuse k tomuto článku

Žádné komentáře: