12 listopadu, 2007

Solidní firma

Dnes v Lidových novinách:

Byli jsme svědky kýčovité jednoty proti nebezpečí, jež neexistuje.
Skutečná rizika jsou přehlížena
· Především je třeba říci, co má být v následujících řádcích vytčeno před závorku: pokus neonacistů o pochod někdejší židovskou čtvrtí byla nechutná a drzá provokace.
· Je dobře, že byla zakázána, nemyslím si, že by tím utrpěla naše demokracie.
· Ukázalo se taky, že ti leví jsou přinejmenším stejný problém.
· Oba tábory jsou proti „establishmentu“ (rozuměj demokracii), ti praví by ho rádi „zpevnili“, ti leví „rozvolnili“.
· S policií se perou raději ti leví, odpovídá to povaze jejich ideologie.
· Nemohu si pomoci, ale bylo by se to zcela jistě obešlo i bez veřejně činných „osobností“ občanské společnosti, v první řadě politiků, kteří vycítili příležitost se zviditelnit.
· Vznikla jakási iluze celonárodní jednoty, která stojí za malý rozbor.
· Je to jednota proti nebezpečí, které fakticky neexistuje.
· Proti něčemu, s čím si bez potíží poradí policie (od toho tu konec konců je).
· Boj proti minulým a fiktivním nebezpečím je snadný, přitažlivý a škodlivý, protože maskuje bezbrannost a ignoranci vůči nebezpečím přítomným a skutečným.
· Malý příklad: z drobné zprávy v několika denících jsme se dozvěděli, že iniciativa „Ne základnám“ pořádá 17. listopadu (tedy za týden) demonstraci.
· Spolupořadatelem jsou policejní odbory.
· Protestovat se bude nejen proti radarové základně, ale i proti reformě veřejných financí, situaci v policejním sboru a stavu demokracie obecně.
· Odpor k základně sdílí velká většina české společnosti.
· Antiamerikanismus je něco, na čem se shodnou neonacisté, anarchisté a představitelé „občanské společnosti“.

Bitva o Prahu
Lidové noviny, 12. listopadu 2007
Bohumil Doležal, politolog


B.Doležal na mně dělá dojem jako někdo, komu se poměrně dost nelíbí, když se bezdůvodně ubližuje nacistům. Myslím, že v našich německých, česky píšících novinách, patří k několika předním publicistům, kteří mají obzvláštní pochopení k požadavkům nacistů Sudetských, kterým my Češi ubližujeme obzvlášť bezdůvodně. Není tedy divu, že nevidí zrovna rád ani když se ubližuje nové, mladé generaci nacistů, neboť nepředstavují žádné nebezpečí, jen se chtějí v neděli po obědě projít židovskou čtvrtí. Skutečným nebezpečím, které je podle B.Doležala přehlíženo, jsou ti, kteří zrovna nemusí radar v Brdech. A tak jim nadává do antiamerikanistů. Chápu jeho myšlenkové pochody, neboť brouzdaje po americkém internetu, narážím na řadu těch, kteří si neberou servítky a porovnávají svoji současnou vládní garnituru neokonzervativců právě s érou nacismu a fašismu. Za všechny třeba F.Vyan Walton: 10 Fast and Easy Steps from Freedom to Fascism, který mj. komentuje slova Naomi Wolf, autorky knihy „The End of America“. Naomi Wolf uvádí 10 specifických kroků, které vedou od demokracie a svobody k totalitátnímu fašismu, a George Bush a jeho administrativa, jak se prý jeví, je berou všechny za své…

Není divu, že B.Doležal o odpůrcích radaru má tak špatné mínění. Co vlastně chtějí? Vždyť radar nebude páchnout ani zářit a škodit zdraví, dokud jej nějaká říše zla neodbouchne. Navíc si jej u nás postaví taková solidní firma.

Žádné komentáře: