11 listopadu, 2007

Úspěch zaručen

Dnes v Lidových novinách:

Lze u nás oslabit extremisty účastí na vládě jako v Polsku?
· KSČM sama dokládá, že nikoliv
· V Polsku se to podařilo
· Byla by KSČM po roce a půl vládnutí s Paroubkem historicky znemožněna, marginalizována, přestala by konečně překážet při vytváření demokratických většin i volbě prezidenta?
· Dost možná.
· Za onen rok a půl by komunističtí ministři museli prosadit řadu kroků, které by voliče odradily, zvláště pokud by se týkaly například resortů sociálních věcí, zdravotnictví či třeba dopravy.
· Na druhou stranu stále zjišťujeme, že KSČM a její voliče i osmnáct let po sametové revoluci napájí nevysychající ideologická míza.
· S KSČM sice žádná strana ani osobnost oficiálně nespolupracuje, ale skoro každý -snad s čestnou výjimkou Bursíka -je s ní ochoten více či méně zákulisně upéci cokoliv.
· Komunistům to vyhovuje, neboť nenesou naprosto žádnou odpovědnost, naopak požívají výhody permanentně vedené kampaně.
· Je možné se z takového patu vymotat tím, že extremistům poskytneme podíl na moci? Ano.
· V Polsku -a předtím v Rakousku - se to povedlo.
· Je ta zkušenost přenosná do českých poměrů?
· Tady už odpověď není jednoznačná.

Pakt s ďáblem po česku
Lidové noviny, 10. listopadu 2007
Zbyněk Petráček komentátor LN


Ďábel Z.Petráčka mi připoměl jednoho amerického blogaře, který mj. píše:

* Jako mnozí, neli-většína Američanů, jsem se učil na střední škole o Orwellově Farmě zvířat. Byl jsem poučen, že toto dílo je odsudkem komunismu. Můj učitel se ale dopustil významné chyby. Farma zvířat je odsudkem stalinismu. Rudý děs zanechal v američanech hluboké psychologické jizvy, včetně neschopnosti rozlišit mezi komunismem, jako ideologií zdůrazňující rovnostářství, a stalinismem, patřícím k nejvražednějším politickým přístupům v historii. * Boj demokratů a komunistů za osvobození od carismu byl mnohem krvavější, ale neméně idealistický, než válka která zrodila americkou demokracii. (Jiní autoři hovoří o zrodu americké demokracie méně shovívavě, a to jako o genocidě původních obyvatel ameriky). * Komunismus není alfa a omega moudrosti o tom jak rozdělovat bohatství. Naproti tomu po studené válce se v Americe zrodila a dodnes udržuje představa, že ona moudrost jak bohatství rozdělovat patří výlučně kapitalismu. * Privatizovat všechno je stejně kontraproduktivní, ne-li stupidní, jako všechno znárodnit.

Diskutující americký čtenář poznamenává, že Amerika je antikomunistická, jako kdyby celá ústava byla o tom, že komunismus je kořenem všeho zla a musí být zničen. Boj proti autoritářství v kapitalismu je chápán jako útok na kapitalismus samotný a tudíž jako podpora nepřítele - komunismu. Pokud neuctíváme kapitalismus jako živou krev demokracie, jsme považováni za zrádce.

I podle Z.Petráčka ti u nás, kteří si nepletou komunismus se stalinismem, a komunistům dají hlas, jsou posedlí ďáblem. A ďábla je třeba vymýtit všemi prostředky, nejlépe účastí v pravicové vládě.

Žádné komentáře: