05 října, 2007

Zavádějící, účelové srovnání

Dnes v Lidových novinách:

Maďarský prezident László Sólyom přijel v úterý na soukromou návštěvu jižního Slovenska, aby tam pronesl přednášku na půdě univerzity v Komárně.
· Maďarské hlavě státu ale hrozí slovenský premiér Robert Fico nespecifikovanou formou deportace a tak či onak jsou pobouřeny všechny slovenské politické strany.
· László Sólyom se totiž po své přednášce neopomenul zmínit o nepřijatelnosti Benešových dekretů pro Maďarsko.
· Když člověk pěkně z pražského povzdálí sleduje, co se to zase mezi Slováky a Maďary děje, může děkovat bývalým ministrům zahraničí Josefu Zieleniecovi a Klausovi Kinkelovi, že nakonec tu česko-německou deklaraci před deseti lety dohodli.
· V tomto smyslu je největším bohatstvím menšina českých Němců usídlených v Bavorsku a jinde po spolkové republice.
· Menšina, která je nejsilnější spojnicí Čechů a Němců, daleko víc než VW nebo Siemens. Protože své továrny mají tyto německé koncerny po celém světě.
· Ale nikde na světě nežije tak silné společenství lidí s českými kořeny, jako jsou čeští, chcete-li sudetští Němci.
· Sudetští Němci, kteří přes všechny problémy, jež svojí existencí „působí“, jsou nejdůležitější spojnicí mezi Čechy a Němci.
· Jedním ze základních smyslů česko-německých vztahů, diskusním fórem počínaje a jednáním prezidentů konče, by měla být společná péče o zachování tohoto mostu.
· A společná péče o to, aby jak Češi, tak Němci naše krajany usídlené v Německu tak vnímali.
· Slováci a Maďaři takto maďarskou menšinu na jižním Slovensku vnímat nedokáží a z toho vzniká velká část napětí, které mezi Bratislavou a Budapeští panuje.
· A navíc nemají ani slovensko-maďarskou deklaraci.

Němci lepší než Maďaři
Lidové noviny, 5.října 2007
Luboš Palata


Nemyslím, že jde o naše krajany usídlené v Německu. V Německu jsou usídleni odsunutí sudetští Němci, ne sudetští Čěši.
Ona menšina žijící na Slovensku jsou skuteční Maďaři, ne Slováci odsunutí z Maďarska.
Slovensko-maďarská situace by byla srovnatelná s česko-německou, pokud by někdejší menšina sudetských Němců v Československu zůstala. Byla to menšina, která aktivně podporovala nacistické plány na tzv. konečné řešení české otázky, překažené porážkou ve válce.

Žádné komentáře: