10 října, 2007

Místo trestu novou vestu

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Spáchal šéf elitního policejního útvaru Jan Kubice trestný čin, když dal poslancům loni svou zprávu o prorůstání mafie do politiky?
· znovuotevření kauzy včera jako první informoval server Novinky.cz.
· Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Kubice a jeho podřízení, Hynek Vlas a Jaroslav Hruška, byli kvůli předání zprávy poslancům podezřelí ze tří trestných činů: zneužívání pravomoci veřejného činitele, pomluvy a neoprávněného nakládání s osobními údaji.
· Státní zástupce Michal Zachystal ovšem už loni v prosinci rozhodl, že se trestného činu nedopustili.
· Inspekce plánovala obvinit Kubiceho už loni, případ ale nakonec dostal jen jako kázeňský prohřešek k projednání tehdejší náměstek policejního prezidenta František Snopek.
· Ten Kubiceho, Hrušku a Vlase nijak nepotrestal, Kubicemu jen vytkl některé nedostatky a nakázal mu, aby poučil i své podřízené.
· Kubiceho zpráva unikla do médií, což týden před volbami vyvolalo skandál.
· Sociální demokracie, jejíž politici byli ve zprávě zmiňováni, mluvila o ovlivnění voleb.
· A předseda ČSSD Jiří Paroubek Kubiceho označil za křivopřísežníka.

Kubice dál vyšetřován, hledají se nové důkazy
10.října 2007
ROBERT MALECKÝ


Jestli Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spáchal zprávou o prorůstání mafie zločin, a pak v duchu svého poslání tento zločin odhalil, nechápu, proč by měl pan Kubice za to trpět? Odhalení zločinu těsně před volbami prý navíc napomohlo k vítězství správné strany za účelem otevření přímé cesty k americkému radaru. Současný ministr vnitra za svůj podíl na odhalení dostal pokutu 9.ooo Kč, což za radarové povolení určitě není mnoho, takže myslím, že ten pan Kubice by si místo trestu zasloužil aspoň devět stovek odměny.

Žádné komentáře: