11 října, 2007

Nemají zbraně, tak hurá na ně!

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Začátek návštěvy francouzského prezidenta v Rusku provázely úsměvy, přátelská atmosféra a optimistická prohlášení Nicolase Sarkozyho.
· Včera se ale ukázalo, že šéfa Kremlu se Sarkozymu příliš přesvědčit nepodařilo – v otázce Íránu se Vladimir Putin se Západem nadále rozchází.
· „Nemáme informace o tom, že by se Írán pokoušel vyrobit jadernou zbraň.
· Vycházíme z toho, že takové plány nemá,“ řekl včera Putin na adresu Teheránu.
· Rusko tak pokračuje ve svém odporu vůči zpřísnění sankcí proti Íránu, které prosazují Spojené státy a vyslovila se pro něj i Francie.
· Putin pouze připustil, že by íránský jaderný program měl být „otevřenější a transparentní“.
· Hlavním cílem Sarkozyho cesty do Moskvy bylo přimět Putinův režim k tomu, aby hrál na mezinárodní scéně pozitivní roli a neblokoval snahy Západu: „Rusko musí řešení světových problémů usnadňovat, a ne komplikovat,“ citoval deník Le Monde prezidentova slova během nedávné návštěvy Bulharska.
· Sarkozy se na rozdíl od svého předchůdce Jacquesa Chiraka nevyhýbá ani kritice stavu lidských práv v Rusku.
· Včera na téma demokracie přednášel studentům na Moskevské technické univerzitě a v plánu měl i setkání s ruskými obránci lidských práv z hnutí Memmorial, proslulého odhalováním zločinů ruských vojsk v Čečensku.
· Francouzi chtějí Gazprom Nový šéf Elysejského paláce si ale zároveň nepřál s Putinem žádný ostrý střet – ve hře byly totiž i francouzské ekonomické zájmy a řada společných projektů.
· Sarkozy tak včera oznámil, že francouzské firmy mají zájem o podíl v plynařském koncernu Gazprom.

Írán o jaderné zbraně neusiluje, tvrdí Putin
Lidové noviny, 11.října 2007
MILAN ROKOS


Ten Putin si svoji roli na světové scéně, kterou nemá komplikovat, představuje jako Hurvínek válku. Co je komu do toho, že nejsou žádné informace a důkazy o tom, že by se Írán pokoušel vyrobit jadernou zbraň, když my na Západě urgentně potřebujeme Írán ovládnout, uplácat si tam vstřícnou vládu a využívat v bázni boží tuto zemi pro blahodárné západní účely, ať už surovinově zdrojové či imperiálně globálně strategické.

Copak bylo nezbytně nutné, aby Saddam Husain vlastnil zbraně hromadného ničení aby mohl být Irák přepaden, zneuctěn, a neopuštěn?

Musí být opravdu nepříjemné i pro Sarkozyho o takových základních věcech hovořit s nechápavými burany. Naštěstí pro pochopení a útěchu si lze všude zajít k obhájcům lidských práv.

Žádné komentáře: