28 října, 2007

Lidská práva polní tráva

Dnes v Lidových novinách:

„Za hodinu bude tiskovka zelených,“ šířilo se včera ve sněmovně mezi novináři.

· Šest poslanců Strany zelených totiž vymyslelo další „tričkový protest“.

· Zatím co poprvé zelení ve zvláštních tričkách s nápisem Ani já nejsem Paroubkův hlas pro spolupráci s KSČM hlásili, že nepodpoří levicovou vládu, tentokrát se postavili proti výstavě ve foyer sněmovny, která propaguje olympijské hry v Číně.

· Na protest proti porušování lidských práv tamním režimem každý ze zákonodárců nasadil symbolická želízka na jednu z fotografií.

· „Principy olympijského hnutí pozbývají smysl v zemi, kde cynický a nedemokratický režim soustavně porušuje lidská práva svých občanů,“ řekla rázně před novináři Kateřina Jacques, šéfka zelených zákonodárců.

· Ve slušivém triku a s bojovným postojem proti čínskému režimu budila zájem i dalších poslanců.

· Protest nemířil proti hrám samým, ale čínskému režimu.

· „Nevyzýváme k bojkotu olympiády, ale nesmíme polevit v tlaku na vládu Čínské lidové republiky,“ řekl k akci zelený poslanec Ondřej Liška.


Tričkem proti čínské výstavě

Lidové noviny, 27.října 2007

Marie Valášková Lidové noviny


Je to až dojemné, jak tato žena, naše poslankyně, se neohroženě staví s 200 gramy na prsou proti výstavě, propagující olympiádu v Číně, zemi porušující lidská práva svých občanů. Ne jako její americká kolegyně v politice Riceová, která usiluje o stáhnutí rezoluce o genocidě Arménů, protože tato by mohla nesmírně poškodit vztahy s Turky, o které Amerika má extrémní strategický zájem v genocidě irácké.

No, možná si paní poslankyně nakonec vezme z tohoto příkladu poučení, že porušování lidských práv je vlastně nicotnost s přihlédnutím k extrémně strategické důležitosti našeho rozvíjejícího se byznysu s tím cynickým a nedemokratickým režimem v Číně. Aby nás ostatní demokrati a zastánci lidských práv moc nepředběhli!

Žádné komentáře: