28 října, 2007

Státní svátek? Hamba!

Dnes v Lidových novinách:

V revizi Masarykovy a Benešovy „národní mystiky“ jsme bohužel daleko nepokročili

· Upříležitosti našeho státního svátku bývá zvykem psát slohová cvičení na téma „Demokratický charakter první republiky nás zavazuje“.

· Následující řádky jsou pokusem vzít věc z jiného konce.

· Moderní demokratické státy evropského typu vznikly mnohaletou součinností spousty lidí, vedených zcela různými ideami.

· Svou roli sehrála i náhoda.

· Je dokonce otázka, je-li žádoucí, aby státy stály na nějakých zvláštních idejích.

· Mají stát na souboru přesných formálních pravidel, právních norem, jenž jim umožňuje plnit základní funkci: poskytnout občanům bezpečí a svobodu.

· Občané obojí potřebují k tomu, aby mohli naplnit své životní poslání, které v drtivé většině případů nemá se státem nic společného.

· Existují dvě prosté zásady, na nichž všechny demokratické státy stojí.

· Rovnost lidí před Bohem a nekonečná hodnota nesmrtelné lidské duše.

· Obě jsou, jak se dnes říká, „křesťanského původu“.

· A nedají se dokázat, nedá se o nich příliš mudrovat: je jim třeba věřit.

· Z tohoto hlediska je na vymýšlení státní nebo národní ideje vždycky něco podezřelého.


Česká státní idea

Lidové noviny, 27. října 2007

Bohumil Doležal, politolog


V době globálního oteplování přírody, jaksi spojené s globálním zamrzáním sociálna, jsou stát, státní hranice, národ, vlastenectví nežádoucí překážkou přirozeného toku zisků od lidské spodiny celého světa počínaje až do sejfů nadnárodních korporací. Ctí každého neoliberála je vštěpovat pohrdání nad vlastenectvím, národním cítěním občanům především méně důležitých národů jako jsme my Češi nebo třeba Slováci. Na to v našich specifických podmínkách někde uprostřed těchto toků si náš německý, česky píšící tisk, zjevně vydržuje specializované redaktory, připravené v příhodnou chvíli pohotově zesměšnit, umenšit, případně zneuctít češství, českou státní ideu. Vždy když jsem si přečetl nebo přečtu něco podobného od publicistů jako Mandler, Loewe, Palata, a pochopitelně Doležal, obrací se mi žaludek z toho, že jsem Čech z Tschechei, zabírám prostor v Lebensraumu a zřejmě i zavazím přirozenému toku nadpřirozených zisků.

Žádné komentáře: