31 října, 2007

Koalice pro zahřátí

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Opravdu „překvapivé“ informace zjistila vláda z průzkumu veřejného mínění, který pro ni před pár dny zpracovala agentura Factum Invenio.

· Ministři se dozvěděli, že naprostá většina lidí chce žít v nezadlužené zemi, kde se nezneužívají sociální dávky a kde bude brzy spuštěna efektivní reforma důchodů.

· Tazatelé agentury lidem pokládali například tyto otázky: Souhlasíte s tím, aby k lidem, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci, přistupoval stát ještě přísněji než k těm, které se snaží práci najít?

· Třiadevadesát procent respondentů pak vyjádřilo souhlasný názor.

· Dalším dotazem byl třeba tento: Souhlasíte s tím, že v době vysokého hospodářského růstu by se vláda měla snažit snižovat deficit státního rozpočtu?

· S tím se podle průzkumu ztotožňuje plných 85 procent lidí.

· U jiných otázek však odpovědi veřejnosti už tak jednoznačné nebyly.

· Když se totiž pracovníci agentury dotázali na výši daní, společnost se rozdělila téměř přesně napůl.

· Lidé měli odpovědět, jestli souhlasí s tím, aby se odstranilo takzvané progresivní zdanění.

· Třiapadesát procent lidí řeklo, že ne.

· Znamená to, že nesouhlasí se zavedením rovné daně, která by všechny lidi zdaňovala stejnou sazbou bez ohledu na jejich příjmy.

· Premiér Mirek Topolánek (ODS) část průzkumu představil v pondělí spolu s takzvanými „pěti P“ – premiérskými prioritami.

· Představování vládních priorit veřejnosti je součástí kampaně, která se jmenuje Změny pro budoucnost.

· Premiérské priority podle Topolánka vycházejí z programového prohlášení jeho vlády, ve které kromě ODS sedí také zelení a lidovci.

· „Jsou to priority striktně koaliční,“ vysvětlil premiér.


Nechceme rovnou daň, řekli lidé v průzkumu

Lidové noviny, 31. října 2007

jam, čtk


Je to radost číst, jak jsou naši občané i občanky uvědomělí. Podle průzkumu nechtějí za nic zneužívat sociální dávky. Nemohou se dočkat reformy důchodů. Odmítají dlouhodobě se vyhýbat práci i když žádná není, a přejí si, aby na ně byl stát co nejpřísnější, když práci přes věškeré úsilí nenajdou proto, že udržovat tzv.armádu nezaměstnaných je tím nejzákladnějším zákonem kapitalismu.

Stydět by se tudíž měli v Inter Press Service News Agency, kde si dovolili nedávno napsat, že století sociálního státu v České republice se blíží ke svému konci díky reformě předložené vládní koalicí. Reforma prý může rozložit nejen nejúspěšnější sociální stát v postkomunistickém regionu, ale také zlomit dlouhou tradici sociální solidarity v zemi, která se může chlubit nejnižší mírou chudoby v Evropě. Největší nebezpečí údajně hrozí nižší střední třídě, zejména osamělým matkám a důchodcům, kteří se v důsledku reformy mohou propadnout pod hranici chudoby.

Naštěstí aspoň vysoce příjmové skupiny přestanou být tak nemorálně vysoce zdaňovány, jako tomu bylo dosud. Čeští představitelé si také slibují, že zredukovaná daň korporací uspokojí zahraniční firmy, které Česko opouštějí, aby se etablovaly ještě dále na východě

ODS prý byla zvolena nespokojenými občany. Ti si teď konečně mohou začít mnout ruce. Aby se aspoň zahřáli...

Žádné komentáře: