28 října, 2007

Jak na krizi

Dnes v Lidových novinách:


Minulý summit mezi Evropskou unií a Ruskem se nesl ve znamení ostrých obchodních sporů mezi Moskvou a Varšavou.

· Včerejší setkání lídrů EU a Ruska v bývalém královském paláci v portugalské Mafře se sice odehrálo v přátelštějším duchu, průlom v zablokované situaci ale nepřineslo.

· Ruský prezident Vladimir Putin hned na začátku summitu uvedl, že v této chvíli nejsou jednání o nové smlouvě o strategickém partnerství možná.

· Dodal ale, že ke schválení dohody by mohlo dojít „brzy“.

· Putin se po skončení summitu vyjádřil i k americkému plánu protiraketové obrany, jejíž část by měla stát na území EU – v Polsku a České republice.

· Plán na výstavbu základny ve střední Evropě přirovnal Putin ke kubánské krizi.

· Ta vypukla v roce 1962 v důsledku rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě a podle názoru analytiků přivedla svět na pokraj jaderné války.

· „Rád bych vám připomněl, jak se vyvíjely vztahy v podobných situacích v polovině 60.

· let minulého století,“ řekl ruský prezident.

· „Pro nás, technicky vzato, je současná situace velice podobná,“ dodal.


„Radar jako rakety na Kubě“

Lidové noviny, 27. října 2007

reuters, afp, čtk


Tak jsme měli diskusi jestli radar ano, nebo ne. A většina pořád, že ne. Ale Američani už mají své zkušenosti s klientskými státy a jejich vládami. Vyslali k nám chytře toho Gatese, a od té doby se už nemluví o tom jestli radar ano, nebo ne. Teď už se řeší jen jestli na tom radaru budou i Rusové, nebo nebudou. Topolánek se umí přizpůsobit. O tom, že tam mají být Rusové prý věděl od začátku. A má řešení: Není proti, aby se tam Rusové semtam objevili, když se nebude nic dít, ale jinak tam nebudou a nebudou a nebudou. Snad by neměl tak horlivě předbíhat, neb by se mohl z Ameriky pro změnu dovědět, že si to rozmysleli, a ty Brdy, už odklepnuté českou vládou, přenechávají Rusům celé oplátkou za něco na Sibiři...

Myslím, že reálné řešení, aby tu Rusové nebyli a nebyli a nebyli je obsaženo v Putinově připomínce kubánské krize. Nechť jsou Američané v Brdech, a Rusové ať si znovu postaví své rakety na té Kubě, přirozeně nenamířené na USA, nýbrž také výhradně na nevypočitatelné země, jako je Írán.

Dovolím si upozornit i na zajímavou inspiraci z Ekvádoru. Tamní levicový prezident Correa sdělil Washingtonu, že jestli chtějí mít prodlouženu smlouvu na americkou leteckou vojenskou základnu v Ekvádoru (vyprší 2009), musí Ekvádoru dovolit postavit si svoji vlastní vojenskou základnu na Miami. Co kdyby oplátkou za Brdy si i Česko postavilo pár raket na Floridě, zamířené na Kubu, dokud se u nás neujme vlády zase levice. Všichni by mohli odejít ze sporu se vztyčenou hlavou středem.


Žádné komentáře: