28 června, 2007

Jak na kritiku státního úřadu

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Tvrdá kritika státních úřadů se v Česku nevyplácí. Za takové chování hrozí až rok vězení.
· Někteří odborníci takový paragraf kritizují a nový, zatím neschválený trestní zákoník ho už neobsahuje.
· Smůlu měl tentokrát Jiří Hrubý z Bučovic na Vyškovsku, který své auto polepil plakáty s nápisy, že policie vraždí a krade.
· Nejdřív ho za to počastoval tříměsíčním podmíněným trestem soud v Blansku a pak Krajský soud v Brně.
· Věc dospěla až k Nejvyššímu soudu, který včera potvrdil, že Hrubý má na svědomí útok na státní orgán a trest si zaslouží.
· „Nejedná se již o pouhou kritiku, nýbrž o hrubé urážky...
· Je nemyslitelné, aby takto veřejně byli příslušníci orgánů činných v trestním řízení (obecně) nepravdivě označováni za zločince,“ napsal ve zdůvodnění verdiktu předseda senátu Vladimír Jurka.

· „Bráchu mám zavražděného, firmu vytunelovanou a já jsem odsouzený. Jaký na to mám mít slušný názor.“

Pomlouval policisty. Soud mu za to udělil podmínku
28.června 2007, Lidové noviny
VÁCLAV DRCHAL
http://www.lidovky.cz/pomlouval-policisty-soud-mu-za-to-udelil-podminku-fwc-/ln_noviny.asp?c=A070628_000006_ln_noviny_sko&klic=220090&mes=070628_0#cooliris

Ten občan co pomlouval policisty zřejmě nečetl rozhovor s paní nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou v sobotním Právu o kauze Jiří Čunek. Z jejího vyjádření si pro tento případ odvozuji, že kdyby onen občan prezentoval na svém autě o policistech jen jistá podezření, ale nereprezentoval by je jako fakta, nedopustil by se trestného činu. Snad tedy měl nápisy na svém autě formulovat raději takto: M o ž n á, že policie vraždí a krade.
Myslím, že by taky neudělal chybu, kdyby se o policii vyjádřil více pozitivně, třeba : Znám jednoho policajta, který ani nevraždí, natož aby kradl.
No, nevím jestli tohle nezní příliš kategoricky. Snad tedy ještě lépe: Není vyloučeno, že možná existuje takový policista, který ještě nikoho ani nezavraždil ani neokradl.
Nevýhodou je, že pro nápis na auto je to příliš dlouhé.

Žádné komentáře: