09 června, 2007

Dobro nade vše

Dnes v Lidových novinách:

Jiří Čunek měl včera velkou radost z postupu Nejvyššího státního zastupitelství, které vyhovělo žádosti obhájců a vyměnilo žalobce v jeho případu.
· Že tím vznikl politický skandál, je mu srdečně jedno, stejně jako je mu jedno, že spoustě lidí už nikdy nevymluví, že případ není politicky zmanipulován.
· Přitom stačilo tak málo.
· Kdyby lidovecký předseda nelpěl na své funkci a včas odstoupil, mohlo být vyšetřování i zásahy dozorujících orgánů rutinní záležitostí.
· Takhle má opozice důvod k hlasitému křiku.
· Nelze totiž zpochybnit skutečnost, že výměna žalobce těsně před uzavřením vyšetřování se Topolánkově vládě náramně hodí.
· Než se mašinérie opět rozjede, potrvá to týdny, spíš měsíce.
· No a do té doby zůstane koalice pohromadě.
· Jiří Čunek, aniž by si to uvědomil, sehrává nyní roli „Paroubkova Kubiceho“ – dodává věrohodnost obviněním a spekulacím na účet vládní koalice.
· Jako smysl Čunkova setrvání ve vládě je to málo.

Přezrálý Čunek
PRAHA 9. června 2007
Lidové noviny: Martin Zvěřina


Myslím si, že rozhodující je, jde-li o dobrou věc. Jestli o dobrou věc jde, pak ať si ve vládě sedí třeba trojnásobný vrah. Jestli je dobrá věc, aby vláda nepadla, aby mohl stát radar, a tím pádem aby rakety z íránských špuntovek nedoletěly až do Washingtonu, ať se ve vládě nacházi třeba i Pinočet.

Jestli výměnou za ten radar by nám byla záruka dovršení antisocialistické revoluce, nezbylo by než ve vládě se skřípáním zubů tolerovat dokonce i toho Čunka ze Vsetína.

Hlavně tedy aby šlo o dobrou věc. A o tu v každém případě jde. I v Chicago Tribune 4.6. si všimli, že náš Prime Minister Mirek Topolánek si pochvaloval, že vybudování americké radarové základny na českém území bude dovršením procesu osvobození, který započal odchodem posledního sovětského vojáka 30.června 1991.

Jde-li až o tak extra dobrou věc, pak ať si většina národa o kšeftíku s radarem myslí co chce. Referendum pochopitelně nepřichází v úvahu, a výsledky místních referend v postižené oblasti jsou pro vládu i parlament nezávazné. Ať si v zájmu dobré věci všichni trhnou nohou.

Žádné komentáře: