06 června, 2007

Maturitní písemky

Dnes v Lidových novinách:

V temných a utlačovaných koutech světa vyrostly celé generace bez možnosti ovlivnit vládnutí ve své zemi a bez naděje do budoucna.
· Tento život v útlaku v nich vyvolal hlubokou zášť.
· A v mnohých se tato zášť přerodila v radikalismus a násilí.
· Svět viděl výsledek 11.září 2001, kdy teroristé se základnou v Afghánistánu poslali 19 sebevražedných útočníků, aby zavraždili téměř 3000 nevinných lidí ve Spojených státech.
· Jedenácté září bylo ve skutečnosti důkazem mnohem širšího nebezpečí - mezinárodního hnutí násilných islamistických extremistů ohrožujícího svobodné lidi po celém světě.
· Cílem extremistů je vybudovat totalitní říši, která se rozkládá na všech současných i bývalých muslimských územích, včetně částí Evropy.
· A strategie, kterou chtějí dosáhnout tohoto cíle, je vystrašit svět tak, aby kapituloval před nemilosrdnou kampaní teroristického zabíjení.
· V rámci boje proti tomuto nepříteli podnikla Amerika a její spojenci ofenzivu se širokým - vojenským, zpravodajským i zákonodárným - záběrem.
· Tato bitva je však víc než jen vojenský konflikt.
· Jako v případě studené války jde o ideologický boj mezi dvěma zásadně odlišnými vizemi humanity.

Projev amerického prezidenta Bushe v Praze
PRAHA 5.června 2007
George Bush


Bushova maturitní slohová úloha na téma terorismus-svoboda je zajímavá. Četl jsem včera trochu jinou na obdobné zadání v Le Monde Diplomatique, a dověděl se zhruba toto:
Kolonie po celém světě vždy rebelovaly proti kolonizátorům. Ti bojovníky za svobodu démonizovali, aby svůj útlak ospravedlnili. Odsuzovali je jako bandity, zločince, monstra, škodnou. Jejich motivy nikdy nepovažovali za legitimní a vydávali je za fanatismus. Avšak oni užití násilí chápali jako odpor vůči utlačovatelům. Jako třeba palestinští odbojáři, sionisté pod britským mandátem (1922-48) nebo Francouzi za Hitlerovské okupace.
Pád SSSR otevřel cestu pro transnacionální terorismus, novou formu odporu vůči globální dominaci Spojených států. Útok 11. září byl dárkem neokonzervativcům, pozvánka k tomu, aby vyrukovali se svým programem imperiální expanze: okupace Afghánistanu a Iráku jako předehra k invazi do Iránu; posílení vojenské přítomnosti ve Střední Asii a v Golfském zálivu; kontrola nad ropnými zdroji; výměna režimů odmítajících sklonit se před novým mezinárodním pořádkem. Toto všechno v zájmu "globální války proti trorismu", která by měla být totální a nekonečná.
Následoval kolaps irácké vlády, anarchie v Afghánistanu, povstalci maří US vojenské plány. Skutečné následky neoconských dobrodružství jsou ale vážnější: Bushova administrativa využila atmosféry strachu k zavedení represivních zákonů připomínajících éru McCarthyho. Podporuje státy potlačující opozici a menšiny. Považuje každé hnutí protivící se americké hegemonii za teroristické. Státní terorismus je však dovolen, a dokonce podporován, pokud slouží americkým zájmům.
Toto hraje do ruky těm, kteří používají násilí. AlKajda, stejně jako Bush věří, že konfrontace mezi Islámem a židovsko-křesťanským západem je boj na život a na smrt. Žádné vyjednávání nebo kompromis. Jihád vedený bin Ladenem je stejně neflexibilní jako Bushovo křižácké tažení po 11.září.

Žádné komentáře: