08 června, 2007

Seminář na téma skrze disidenty k diktatuře neproletariátu

Dnes v Lidových novinách:

Lukašenkův režim už dlouho nevydrží, tvrdí Aljaksandr Milinkevič, vůdce běloruské opozice v rozhovoru pro Lidové noviny
· Prezident Bush mi řekl, že Bělorusko zůstává v centru pozornosti Spojených států.
· A myslím, že řekl pravdu, protože když ve svém projevu vyjmenovával problematické země, tak jako první zmínil Bělorusko.
· Jsem Spojeným státům velmi vděčný za to, že dlouhá léta podporují demokracii v naší zemi.
· LN Kdy očekáváte, že by u vás mohlo dojít ke změně režimu a mohla by nastat nějaká sametová, oranžová nebo jiná revoluce?
· Otevřeně musím říct, že teď se spíše zabýváme revolucí v hlavách lidí.
· Bělorusko je v tuto chvíli bohužel nejvíc sovětizovaná a komunizovaná republika bývalého SSSR.
· Myslím si však, že režim dlouho nevydrží.
· Dá se říci, že se Bělorusové již méně bojí a že máte více příznivců?
· Lidé se přestali bát jít do vězení na 10 nebo 25 dní.
· Říkají: Jaký může být člověk revolucionář, když ještě neseděl ve vězení?

„Lidé se přestávají bát“
PRAHA 8.června 2007, Lidové noviny
Tereza Šupová


Prezident Bush řekl Milinkevičovi, že Bělorusko jako problémová země zústává v centru pozornosti Spojených států. Co to je taková problémová země, milí studenti? Je to země, kde ještě nezvítězila diktatura neproletariátu. V běžné či proletářské diktatuře vládne zjevně jeden diktátor nebo strana, v diktatuře neproletariátu se konají pravidelné volby, politické strany a politici se střídají coby správci země. Říká se tomu demokracie, a zde diktátoři, neboli nadnárodní korporace (neproletariát) ovládají a manipulují nezjevně z pozadí.

Problematické země jsou tedy takové, nad kterými korporační diktátoři nemají dosud plnou kontrolu, a jsou o to problematičtější, čím víc oplývají nějakým bohatstvím, např.ropou. Lze je zkrotit koloniální válkou, ale ne vždy. Např. v Iráku jakštakš, ale zotročit takové Rusko už je problém. Náhradou za hrubé násilí se tedy nasazuje tzv.podvratná činnost s podporou místních disidentů. Jak říká Milinkovič, aby mohla nastat sametová, oranžová , nebo jiná revoluce.

To se ale netýká jen postsovětských zemí či Ruska samého (disidentský vůdce Kasparov?). Zrovna je na řadě Írán. Cheney by to nejraději řešil rovnou vojensky, ale nejsou pro to zrovna nejlepší podmínky kvůli katastrofě v Iráku. A tak Bushova administrativa zatím rozhodla nespustit smrtonosnou vojenskou akci proti Íránu. V ABC News z 22.5. (Bush Authorizes New Covert Action Against Iran) se píše jak CIA obdržela od Bushe tajný souhlas s tajnou operací k destabilizaci íránské vlády s cílem vyvolat tlak na režim. Plán CIA zahrnuje koordinovanou propagační, dezinformační a manipulační kampaň. Nastupuje tedy zástupný program podpory antiiránských elementů a opozičních skupin uvnitř Íránu.

K tomuto textu v ABC News probíhá dosud rozsáhlá diskuse čtenářů, kterou si milí studenti do příště projděte, neboť to damned vypadá, že ani Amerika není zrovna disidentůprosta.

Žádné komentáře: