19 června, 2007

Čemu se opozice diví?

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Lidovecký vicepremiér Jiří Čunek, obviněný z přijetí úplatku, řídil včera schůzi kabinetu věnovanou problematice boje s korupcí
· Premiér Mirek Topolánek (ODS) byl totiž na summitu visegrádské čtyřky v Bratislavě.
· Po schůzi ministr vnitra Ivan Langer (ODS) oznámil, že vláda chystá kroky, které mají zefektivnit boj s korupcí.
· Podle Langra například všechna ministerstva do konce prázdnin vyhodnotí protikorupční audity.
· Kabinet také schválil principy zákona o kontrole, který sjednotí současných více než 230 právních předpisů v této oblasti.
· Ministři hodlají více spolupracovat s nevládními organizacemi, které se potíráním korupce zabývají.
· Opozice ale považuje za paradoxní, že s korupcí chce bojovat vláda, jejímž prvním místopředsedou zůstává právě Jiří Čunek.

Schůzi o korupci řídil Jiří Čunek
19. června 2007, Lidové noviny
Čtk


Čemu se opozice diví? Proč by místopředseda vlády Čunek nemohl řídit schůzi kabinetu k problematice boje s korupcí? Ministr obviněný z braní úplatku má k probírané otázce určitě mnohem blíž, něž nějaký postranní poctivý ministr, který ve své neschopnosti s braním úplatků nemá zkušenosti vůbec žádné, natož odborné.

Kde je napsáno.že ministr Čunek v případě svého odsouzení by měl z vlády odejít, jak neustále opozice žádá ? Je snad důležitější nějaká vládní etika ve srovnání s obrovským posláním, které má současná vláda ČR se zajištěním provedení přidělení parcely pro svýstavbou amerického radaru v Brdech? Proč by ministr odsouzený z braní úplatku nemohl i poté jako místopředseda vlády bojovat proti korupci, když prezident Bush, který si u nás ten radar objednal, doma podezřelý z válečných zločinů, a opozicí navrhován k impíčmentu, si může klidně bojovat ohněm a mečem za dovršení globální demokracie po celém světě?

Česká vláda by svá zasedání, zejména ta o korupci předsedaná ministrem Čunkem, mohla klidně konat na půdě Pankrácké věznice (ve sklepě asi nejsou vhodné prostory). Vždyť ze Strakovy akademie na Pankrác to zase není tak daleko, jak už ukázaly kauzy některých předchozích ministrů.

Být ministrem Čunkem, prosadil bych při tom předsedání, aby spolu se starými právními předpisy byly smazány i všechny staré korupční kauzy a začalo se úplně od čistého stolu s kauzami novými, podle Na Pankrááci nově připravených právních antikorupčních předpisů

Žádné komentáře: